Защо една буксуваща украинска офанзива ще създаде проблем за Зеленски в САЩ?

Една от най-големите трагедии на Украйна, която провежда критична контраофанзива, която досега не е успяла да отговори на нейните собствени и на западните очаквания е, че тя не може сама да реши съдбата си.

Правителството на президента Володимир Зеленски е зависимо от огромния поток от американско и западно въоръжение. А руският президент Владимир Путин, чиито исторически мании и лични сметки за власт вкараха Украйна в тази ужасяваща война, също ще има голямо значение за това дали и кога тя ще приключи. Така че, макар че жертвите на бойното поле ще решат колко от заграбените територии ще си върне Украйна, изходът от войната ще бъде оформен и от външни фактори, включително от променящите се политически сили в САЩ, Москва и европейските столици.

Една спряна офанзива и зимна безизходица, например, би имала особени последици в Съединените щати, тъй като би могла да засили въпросите относно американската подкрепа за войната, която ще бъде въвлечена в една остра изборна година. Американците се подготвят за потенциален сблъсък между президента Джо Байдън, който възроди западния алианс и е най-критичният външен поддръжник на Украйна, и бившия президент Доналд Тръмп, скептик към НАТО, който се възхищаваше на Путин и обеща да прекрати войната за 24 часа, вероятно при условията на Путин. И дори ако Тръмп не е кандидатът на републиканците през 2024 г., намаляващата обществена подкрепа за войната може да навреди на Байдън.

Ето защо, както по политически, така и по стратегически причини, върху дългоочакваната контраофанзива на Украйна през това лято се оказва огромен натиск да доведе до значителни пробиви на бойното поле. Но засега настъплението е по-скоро трудна задача, отколкото блицкриг, което повишава вероятността войната да продължи поне и през следващата година. Ако това стане, гъвкавото уравнение, което е в основата на целия конфликт - включващо способността на Украйна да воюва, апетита на американците за многомилиардни пакети помощи и поносимостта на Путин към ужасяващи жертви - ще бъде още по-напрегнато.

Високопоставени представители на САЩ и Запада говорят за все по-"отрезвяващи" оценки за способността на украинските сили да си върнат значителни територии. Един от високопоставените западни дипломати мрачно заяви, че макар да съществува възможност Украйна да постигне напредък, е "изключително, много малко вероятно" той да промени баланса на конфликта през следващите седмици. Официални лица както в Украйна, така и извън нея, признават, че напредъкът в офанзивата настъпва по-бавно, отколкото са се надявали да видят.

Затрудненията на Украйна - и тежките бойни загуби - се дължат отчасти на вкопаните, многопластови отбранителни позиции, окопи и минни полета, които Русия имаше месеци да изгради, както и на реалността на бойното поле, според която атакуващите сили се нуждаят от числено предимство пред добре окопаните войски. Въпреки че руските сили бяха изложени на риск при първоначалното нахлуване и неуспешното настъпление към Киев, сега войната навлезе в по-труден етап за Украйна.

Като знак за важността на външните възприятия за войната в Украйна, Зеленски е чувствителен към всякакво мнение, че контраофанзивата е била разочарование, въпреки че по свой характерен начин подчертава, че се нуждае от повече висококачествени западни оръжия.

"Контраофанзивата е трудна. Вероятно тя се случва по-бавно, отколкото някои хора искат или биха могли да видят", каза Зеленски на среща с латиноамерикански медии, видеозапис от която беше публикуван във вторник. Но призовавайки за търпение съюзниците, той се зарече, че силите му ще триумфират над деморализираните руснаци: "В нашите очи има умора, но в техните очи има страх. А това са две много различни неща".

Твърде рано е да се каже, че украинската офанзива се изчерпва, въпреки очертаващото се настъпване на есенното време, което може да затрудни по-мащабни маневри.

Генерал-лейтенантът от армията в оставка Марк Хертлинг например изтъкна пред CNN, че "много анализатори смятаха, че Украйна не може да спре Русия в началото на тази война" и се оказа, че са сгрешили. Той заяви, че Украйна води мащабна офанзива на площ, равна на разстоянието между Вашингтон и Бостън, и се нуждае от време.

"Има много мрачни коментари за това, което се случва в момента, но това, което Украйна прави, е най-трудната от всички мисии и ще отнеме много време", каза Хертлинг.

Но има ли Западът достатъчно търпение, за да даде на Украйна времето, от което се нуждае? Липсата на големи пробиви срещу Русия през следващите седмици ще даде на западните политици малък избор да обмислят по-широкия политически контекст на войната, дори и за сега да не се вижда нейният край.

Въпреки че през уикенда в Саудитска Арабия се проведе международна конференция на високо равнище за проучване на потенциални мирни споразумения, засега няма ясен път дори към прекратяване на огъня. Украйна не е склонна да отстъпва, тъй като се стреми към връщане към границите си от 1991 г. - стремеж, който би изисквал изгонване на руските сили от анексирания Крим, което засега изглежда малко вероятно. След като се провали в опита си да заличи Украйна от картата, Путин все още не е постигнал успехи, които биха му позволили да обяви победа, която би могла да бъде жизненоважна за утвърждаване на управлението му у дома. В крайна сметка способността на Русия и Украйна да понасят тежки загуби на бойното поле ще бъде от решаващо значение за определяне на момента, в който някоя от страните може да бъде отворена за споразумение - когато цената на продължаването на битката може да бъде надхвърлена от ползите от нейното прекратяване.

Моментът, в който ще настъпи този сценарий, може да има много общо с постоянството или дългосрочната нестабилност на подкрепата от страна на САЩ, която е жизненоважна не само за въоръжаването на Украйна, но и за поддържането на единството на НАТО и европейската решителност.

Независимо дали ще спечели втори мандат, наследството на Байдън ще бъде доминирано от ролята му в отговора на руското нахлуване, което е най-значимата проява на лидерство на Запада от страна на президент на САЩ поне от времето на Джордж Буш в края на Студената война.

Байдън вече работи по нов законопроект за допълнително финансиране, който вероятно ще бъде готов за разглеждане от Конгреса до края на годината. Мярката ще бъде най-важният тест за готовността на мнозинството в Камарата на представителите да продължи да хвърля милиарди долари за войната, въпреки дълбокия скептицизъм сред много републиканци. Всяко предположение, че украинската офанзива буксува, ще задълбочи скептицизма по отношение на продължителния ангажимент на САЩ. Макар че външната политика рядко е решаващ фактор в президентските избори и войната в Украйна не е доминиращ въпрос в първичните избори, някои привърженици на партията в щатите с ранно гласуване като Айова и Ню Хемпшир го повдигат и поставят под въпрос щедростта на САЩ след месеци на висока инфлация, която, дори и да намалява, допринася за трайно мрачните оценки за американската икономика.

Белият дом омаловажава идеята, че Украйна губи инерция и лансира тезата, че засега Киев разполага с лукса на времето. Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност по стратегическите комуникации, заяви във вторник пред Улф Блицър от Си Ен Ен, че Украйна е постигнала известен напредък, и намекна, че тази седмица може да бъде предоставен нов пакет помощ, който потенциално да включва оборудване за почистване на мини и артилерийски комплекти HIMARS.

Въпреки това, предвид намаляващата обществена подкрепа в САЩ за войната, Байдън може да се изправи пред сложната задача да обясни продължителната подкрепа на САЩ за Украйна през поредното кърваво лято, докато се кандидатира за преизбиране през следващата година. Нито един американски войник не се сражава във войната, а президентът отдавна се противопоставя на участието на САЩ в задгранични конфликти. Той превърна избягването на пряк сблъсък на САЩ с Русия в централен елемент на стратегията си, но въпреки това Тръмп вижда възможност./БГНЕС

-----------------------------------------------

Стивън Колинсън, Си Ен Ен