Живко Коцев: Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот

Подалият оставка главен секретар на МВР Живко Коцев ще продължи реализацията си в друга сфера на обществения живот, предаде репортер на БГНЕС.

В позиция, разпространена от МВР, главният секретар обяснява мотивите си за подаденото заявление за напускане на поста.

"Обръщам се към Вас с цялото си уважение и за да предотвратя излишни спекулации и внушения спрямо мен и Министерството на вътрешните работи.

През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото.

За мен върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система.

Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот.

На хилядите достойни полицаи, пожарникари и спасители благодаря от цялото си сърце за дългогодишната ни съвместна работа. Знам колко е трудно в сложна обстановка да запазите мотивацията и енергията си.

Пожелавам Ви здраве, смелост и решителност. Поклон пред ежедневния Ви неуморен труд! Нека успехът винаги съпътства всички настоящи и бъдещи служители на МВР!", казва Живко Коцев.

Предстои Министерски съвет да одобри оставката на главния секретар и след това президентът да издаде указ за освобождаването му от поста.

БГНЕС припомня, че веднага след като МВР информира за оставката на Коцев, премиерът в оставка акад. Николай Денков заяви, че главният секретар на МВР е под сериозен натиск от страна на министъра от месеци.

"От месеци ми е казвал, че има натиск да напусне, тъй като не може да работи с Калин Стоянов. Когато в една институция хората не могат да работят в екип, положението става много трудно", коментира акад. Николай Денков.

Калин Стоянов отхвърли тези твърдения.

"Не е имало натиск върху Живко Коцев, главният секретар на МВР е подал оставка на лично основния", заяви вътрешният министър в оставка. /БГНЕС