10 медикамента липсват от пазара, само 40% от опаковките по рецепта се верифицират

60% от опаковките на лекарствени продукти по лекарско предписание не се верифицират и отписват от системата, има и недостиг на десет медикамента на пазара.

Това става ясно на брифинг след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването, предаде репортер на БГНЕС.

на снимката: Александър Златанов

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че са взети конкретни решения за справяне с недостига на лекарства. Той съобщи, че има недостиг на медикаменти на пазара – десетина. След направения анализ в МЗ е обсъден проблемът с недостига на медикаменти и начините, по които да се избегне бъдеща такава липса, като се анализира рискът.

Златанов обясни, че ще се начертаят конкретни мерки чисто прагматични, за да може да се реагира бързо, както и че ще се създаде работещ орган, който най-малко един път месечно ще заседава, за да се обсъждат предложенията, да се виждат проблемите и да се търсят решения. Крайната цел, по думите му е, да се минимализира рискът да има липсващи медикаменти и да се разработят механизми за подсигуряване на нужния медикамент на пазара.

Заместник-министърът на здравеопазването съобщи и че ще бъдат извършени масови проверки по цялата верига – и в аптечната мрежа, и при търговците на едро, за да се види има ли нарушения.

От първите проверки са намерени нарушения, каза той, но не обясни от какво естество са те.

на снимката: Деян Денев

Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM, заяви пред журналисти, че в резултат на срещата ще бъдат направени конкретни предложения от организациите, които участват в рамките на Специализирания съвет.

„Ние конкретно ще направим предложение, свързано с прилагане на Закона за лекарствата и Европейското законодателство на 100%, и то свързано със задълженията на търговците на дребно на лекарствени продукти на аптеките – всяка една опаковка, отпускана по лекарско предписание, да бъде верифицирана и отписана от системата за верификация на лекарствените продукти“, каза Денев и подчерта, че това е общоевропейска система.

По думите му в България в момента само около 40% от опаковките, които се отпускат на пациент, се отписват от системата, т.е. ако се осигури 100% спазване на българското законодателство опаковките, които са предписани на пациент и отписани от системата, никога повече няма да могат да бъдат изнасяни от Европейския съюз. Той подчерта, че има случаи, когато се твърди, че опаковката е отпусната на пациента, а всъщност е изнесена.

Според Деян Денев трябва да бъде подобрена проследимостта, за да се гарантира, че лекарствените продукти остават в България, а не се изнасят. Защо да има обаче качествени данни от верификационната система, които показват реалния брой опаковки, които се отпускат в България, 100% от тях трябва да бъдат верифицирани и отписани от системата. По думите му СЕСПА трябва да работи значително по-добре, отколкото работи в момента.

на снимката: Боряна Маринкова

„Това, което нашата асоциация ще внесе, е, на първо място да имаме проактивен компонент, да се намали административната тежест и сроковете спрямо паралелния внос чрез процедури, а не чрез нормативни промени“, каза Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Тя подчерта, че от асоциацията ще искат да има ясни планове какво следва, когато има установен принудителен недостиг на лекарства, а именно как слиза информацията до лекуващия лекар и до изписващия лекарството фармацевт, какви са указанията, които държавата дава към хората във веригата на предоставяне на лична помощ.

Третото предложение от страна на АРПТЛ е безкомпромисно контролиране и недопускане на незаконни практики и престъпления с лекарства, за което по думите ѝ е необходимо да се вложи целият необходим контрол от страна на властите.

И тримата заявиха, че не могат да коментират какви лекарства липсват на пазара. /БГНЕС