18 държави от НАТО ще постигнат целевите разходи през 2024 г.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че 18 от 31-те страни членки на НАТО ще постигнат целта за разходи за отбрана от два процента от брутния вътрешен продукт през 2024 г.


Публикуването на новите оценки дойде, след като Доналд Тръмп разтревожи алианса, заявявайки, че ще "насърчи" Русия да атакува членовете, които не изпълняват задължението.

Генералният секретар на НАТО заяви, че броят на държавите, постигнали целта, рязко се е увеличил от 11 миналата година.

"Това е още един рекорден брой и шесткратно увеличение в сравнение с 2014 г., когато само три съюзници изпълниха целта", заяви Столтенберг пред журналисти.

Като цяло европейските съюзници и Канада ще са добавили повече от 600 млрд. долара към разходите си за отбрана, откакто преди десетилетие определиха целта от 2%, каза той.

Подтикнати от тоталното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., миналата година европейските членове и Канада отбелязаха "безпрецедентно увеличение" на разходите с 11%, добави ръководителят на НАТО.

Столтенберг повтори предупреждението към Тръмп да не "подкопава" гаранцията за колективна сигурност на НАТО, според която всички съюзници ще помогнат за защитата на всеки нападнат член.

"Не трябва да оставяме място за погрешни изчисления или неразбиране в Москва относно нашата готовност и нашия ангажимент, нашата решимост да защитим съюзниците", каза той. /БГНЕС