Пореден ден на съдебния процес за "пари за мълчание" срещу Доналд Тръмп

Бившият издател на таблоиди Дейвид Пекър отново се озова на свидетелската скамейка днес, като бе подложен на интензивен разпит от адвокатите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в продължаващия съдебен процес, свързан с плащанията на "пари за мълчание“, съобщи Си Ен Ен.

72-годишният Пекър е ключов свидетел в процеса, който хвърля светлина върху схемата "хвани и убий", организирана с цел да се заглушат потенциално вредни истории за личния живот на Тръмп.

Процесът е съсредоточен върху обвиненията, че Тръмп е участвал в изборна измама, като е уредил плащане на 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс чрез тогавашния си адвокат Майкъл Коен, за да потисне твърденията ѝ за сексуална среща през 2006 г.

Тръмп, първият бивш президент на САЩ, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения, следи отблизо съдебния процес, дори когато се подготвя за потенциален изборен реванш с президента Джо Байдън.

В реч пред репортери преди да влезе в съда, Тръмп разкритикува процеса като "фалшифициран" и изрази съжаление, че е пропуснал рождения ден на съпругата си Мелания.

Междувременно показанията на Пекър дадоха представа за сложната мрежа от плащания и споразумения, целящи да предпазят Тръмп от потенциални скандали.

Пекър подробно описа участието на таблоида в заглушаването на други обвинители, включително бившия модел на Playboy Карън Макдугал, чийто разказ за предполагаема афера с Тръмп също беше потулен с помощта на подобна тактика.

Въпреки усилията за загърбване на тези истории обаче, твърденията на Макдугал в крайна сметка изплуваха на повърхността само няколко дни преди изборите през 2016 г., за ужас на Тръмп.

По време на кръстосания разпит защитниците на Тръмп се опитаха да подкопаят доверието в Пекър, като посочиха несъответствия в показанията му и представиха стратегията "хвани и убий" като стандартна практика в таблоидната индустрия.

Въпреки нежеланието на Пекър да закупи директно историята на Даниелс, според сведенията неговият редактор Дилън Хауърд е бил в чест контакт с адвоката на Даниелс. В крайна сметка Коен е продължил да плаща на Даниълс за историята ѝ без участието на компанията на Пекър.

Съдебният процес е само едно от няколкото правни предизвикателства, пред които е изправен Тръмп, включително обвинения във Вашингтон, Джорджия и Флорида по различни обвинения, свързани с поведението му във и извън офиса. /БГНЕС