21 години от убийството на първия демократично избран сръбски премиер Зоран Джинджич

Сърбия днес отбелязва 21 години от убийството на своя първи демократично избран премиер Зоран Джинджич, който беше движеща сила зад свалянето на югославския диктатор и военнопрестъпник Слободан Милошевич, предаде БГНЕС.


На 12 март 2003 г. на 50-годишна възраст Джинджич беше убит в Белград от снайперист от ултранационалистическа специална полицейска част към Министерството на вътрешните работи на Сърбия.

Целта на убийството беше спиране задействането на амбициозната му програма за реформи, целяща да приближи страната му към Европа.

Джинджич, който е философ по образование, влиза в политиката още от младежките си години. Той е мозъкът на народния бунт, който през октомври 2000 г. доведе до свалянето от власт на Милошевич.


Неговото правителство се сблъска с две големи препятствия - сътрудничеството с Международния трибунал за военни престъпления в Хага и проблема с Косово, по онова време сръбска провинция, населена предимно с албанци, стремяща се към независимост.

Зоран Джинджич не е много популярен по време на мандата си заради болезнените реформи, които трябва да приложи, главно решението му да арестува и предаде диктатора Слободан Милошевич на Трибунала в Хага през 2001 г. /БГНЕС

Категории: