26 РИК в Интер Експо Център - кошмарни протоколи и проблеми с машинния вот

От 11 години съм в районна избирателна комисия, по – тежки избори от тези не съм карал. Това заяви пред БГНЕС председателят на 26 РИК Димитър Димитров, който приема изборните книжа от секциите в София-област, в "Интер експо център".

Той каза още, че протоколите са били кошмарни и масово са били сгрешени, според него това се дължи на неглижиране от страна на СИК-овете, чиито членове са били обучени и са имали указания как да работят.

„Обучавали сме ги, трагична работа, омазани протоколи, едва ги оправяме. 2+2 е равно на 5“, коментира Димитров и уточни, че от 26 РИК дори са им дали специални указания, които не са били взети под внимание от някои комисии.

Наред с това огромен принос за сгрешените протоколи имат и машините, които са предизвикали хаос през изборния ден.

„Машините официално работеха, но проблемите ни са с тях. Някъде не са изкарвали разписка, на други места е излизала смачкана. Въпреки това машинното гласуване при нас не беше спряно“, обясни той и каза, че заради неотпечатани разписки хората са гласували и с хартиена бюлетина, което е довело до по-големи стойности от очакваното. По думите му в момента ЦИК заседава по казуса, за да каже как да се отчитат двойните гласове – тези получени чрез машина и с бюлетина.

За объркванията съдействал и софтуерен проблем, свързан с преференции на партия под номер 13. Подобен проблем имало и в Добрич, Балчик, отново със същата партия, уточни Димитров и добави, че сигнализирали ЦИК за проблема, но до края на изборния ден не получили отговор и указания как да действат в ситуацията.

Председателят каза още, че в началото при приема на протоколите са имали проблем с „Информационно обслужване“, откъдето са били изпратили малко хора и заради което се е натрупала опашка от 30-40 обработени от 26 РИК протоколи. Проблемът вече обаче е решен.

Димитров обясни, че обработката на един протокол от „Информационно обслужване“ отнема 20 мин., а на РИК-а между 5 и 10 мин., но при условие, че няма грешки, в противен случай времето се удължава.

Заради цялата ситуация, пристигналите малко след 5 часа комисии от Ботевград, малко преди 10 часа още чакат да предадат протоколите си.

„В 3,30 тръгнахме от Ботевград, 5 ч. имахме час за предаване на протоколите. Не знам поради какви причини не сме влезли да си предадем протоколите. Тепърва ще влиза Ихтиман. Най-вероятно ще влезем около 12 ч., ако нещата с Ихтиман са в някакви норми. 90% от протоколите са грешни, поправят се, връщат се, броят се бюлетини наново“, каза Цвети Виткова от 24 СИК в Ботевград.

Тя обясни, че чакат вътре в „Интер експо център“, седнали на столове, заобиколени от много хора. Виткова участва отдавна в избори и не може да приеме, че няма начин определените часове да не може да се спазват. Според нея това се дължи на лошата организация по приемането на протоколите.

По отношение на множеството сгрешени протоколи, тя коментира, че винаги е имало, но тези са били сменени в последния момент и са били доста по-трудни от предишните, което е съдействало за по-големия брой на грешките в тях. Отделно от това членовете на комисиите не са били обучени както трябва, смята още тя.

От думите й стана ясно, че около 7 часа на място е дошла линейка, за да окаже помощ на човек от залата. Същата ситуация е имало и в „Арена Армеец“, където от вчера, от 20 ч. се приемат изборните книжа./БГНЕС