Специален център ще се грижи за киберсигурността у нас

Бизнесът иска да работи в спокойна среда, а за да има такава трябва да има противовес на тези кибератаки.

До два месеца у нас ще заработи Security operation center (SOC), чиято задача първоначално ще е да се грижи за клиентите, които имат киберзастраховка от „Лев Инс“. Това обявиха за БГНЕС изпълнителният директор на застрахователното дружество Павел Димитров и израелският му партньор Асаф Леви, главен технически директор на INCYRT.

И двамата взеха участие във форума „Взаимодействие между публичната и частната сигурност: Стратегическа роля на публично-частното партньорство за противодействие на киберзаплахи“, организиран от Съюза за стопанска инициатива и подкрепен от „Лев Инс“. Във форума участва и премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов, началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев, вицепремиерът на България и председател на Съвета по киберсигурност Марияна Николова, заместник-министри и др. високопоставени лица.

„Бизнесът иска да работи в спокойна среда, а за да има такава трябва да има противовес на тези кибератаки. Това може да стане със съвместните усилия на бизнеса и държавата. Ние сме готови да работим заедно. На този форум не показваме само проблемите, но чертаем и решения, както по отношение на синхронизиране на действията, така и практични решения, които представляват продукти за предоставяне на крайния потребител. Едно от тези решения са киберзастраховките“, посочи Димитров и добави, че в основата този продукт дава възможността да се спре едно киберпрестъпление, а не да се оценяват щетите от него.

Димитров уточни, че застраховката за киберсигурност е насочена към малкия и среден бизнес, но от тази възможност могат да се възползват и частни клиенти.

„Застрахователният ни продукт предлага защита, която е свързана със защита на самата информация от кражба, повреждане, от използването й, също така гарантираме сигурността и по отношение на злоупотреба с права като електронен подпис, пароли, които могат да бъдат използвани от трети лица. Не случайно ние работим в партньорство със Съюза за стопанска инициатива, тъй като това е работодателска организация, подкрепяща малкия и среден бизнес. Според нас този бизнес е застрашен и чрез защитите, които ние предлагаме е възможно той да остане основният двигател на икономиката, каквато е и неговата задача. Имаме предложение за големите предприятия и държавната администрация“, коментира още той и подчерта, че биха могли да се заемат със защитата на НАП като дори са склонни да подберат заедно екипа, който ще работи за тяхната киберсигурност, тъй като е възможно агенцията да има специфични изисквания.

„Лев Инс“ винаги е била обвързана с решенията и ноу-хау от страна на Израел, с които от две години работихме и върху разработването на застраховките срещу кибератаки.

От своя страна главният технически директор на INCYRT Асаф Леви, заяви, че 95% от компаниите в Израел са застраховани. Той обяви също, че в момента се изгражда инфраструктурата на центъра по оперативна сигурност (SOC).

„Ще има връзка между българския и израелски център. Надяваме се до няколко месеца той да заработи напълно и връзката между двата центъра да заработи безпроблемно. В центъра ще се събира информация от компаниите, които са сключили застраховки с „Лев Инс“, обясни той.

Леви обясни как ще работи центъра. „Всеки клиент ще има нещо като колектор, в който ще се събира цялата информация и при настъпване на събитие, тя ще се изпраща към центъра. Възможно е да се провежда и превенция и да имаме възможността да предупредим клиента в случай на опасност как да се предпази“, посочи техническият директор на INCYRT.

Самият Леви каза, че кибератаките в Израел са същите като нашите, но наказанието за злонамерените хакери при тях е затвор. Експертът заяви, че повече от 10 години се борят с киберпрестъпления при тях.

В момента тече и обучението на седем души в Академията на „Лев Инс“.

„В нея се обучават експерти в областта на киберсигурността като се полза международен опит, не само израелски, а от целия свят. Ние въвеждаме израелския модел на сигурност, като идеята е тези експерти да поемат защитата на всички наши клиенти. И само в крайни случай да се обръщаме за помощ от израелските експерти“, добави Павел Димитров и добави, че на по-късен етап не е изключена възможността да дадат възможност и външни хора - любители да се обучават в академията./БГНЕС