3 000 тома книги изгоряха при пожар в читалище край Кюстендил

3 000 тома книги, предимно художествена литература изгоряха при пожар снощи в читалището в с.Катрище, община Кюстендил, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Сградата на Народно читалище "Светлина-1956" е изгоряла напълно, сигналът е подаден в 20.15 ч. снощи, гасили са три екипа от Кюстендил.

Според кмета на селото Васил Василиев сградата е изгоряла буквално за 10 минути, освен трите пожарни е пристигнала и водоноска от община Кюстендил.

Тази сутрин на място дежуреше екип огнеборци, отделни огнища пушеха,унищожена е освен библиотеката, още киносалон, етнографски кът, засегнат е и магазинът на приземния етаж.

Читалището е действащо, ще бъде направено всичко за възстановяването на сградата. „Изгоряха книгите - очите ни към света“, каза възрастната леля Дочка от село Катрище.

Днес се очаква оглед от специалистите на РС ПБЗН и РПУ-Кюстендил. Причините за пожара с в процес на установяване, местните хора умуваха дали не е умишлен.

Това е втори пожар в Югозапада, при който са унищожени книги.

БГНЕС припомня, че при пожар в началото на годината в с. Скребатно, община Гърмен изгоряха пак близо 3 000 тома книги, унищожено бе и кметството и магазин.

Дарителска кампания, подета от журналистката Александра Димитрова и със съдействието на община Банско, възстанови библиотечния фонд в селото, над 100 книги дари и агенция БГНЕС. /БГНЕС