45-ият парламент ще се закълне в старата сграда на Народното събрание

Депутатите от 45-ия парламент ще положат клетва в историческата сграда на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Решението първото заседание на новия парламент, което президентът свика на 15 април, да се проведе в познатата на всички сграда с надписа „Съединението прави силата“ е взето на среща между представители на партиите днес. Първото заседание на новите 240 депутати ще започне в 9.00 часа и ще бъде предавано пряко по националната телевизия и радиото.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-ото Народно събрание това е Мика Зайкова от "Има такъв народ".

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват, а Радев ще отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

БГНЕС припомня, че преустройството на зала „Света София“ в бившия Партиен дом, където депутати работиха няколко месеца от последната сесия на предходния парламент, струваше малко над 23 млн. лв. Веднага след решението се появиха и негативни коментари за това дали законодателният орган трябва да се мести от историческата си сграда. /БГНЕС