52 черно-бели фотографии на световноизвестния фотожурналист Ара Гюлер потапят във вълшебния Истанбул

Изложбата „Истанбул“, съчетала 52 черно-бели фотографии на световноизвестния турски фотожурналист Ара Гюлер, беше представена в столичната галерия „Синтезис“, предаде репортер на БГНЕС.

Запечатаните приживе от Ара Гюлер кадри потапят във вълшебния град на контрастите, разположен на два континента – Истанбул. Фотографиите показват града едновременно хаотичен и спокоен, шумен и тих, сияещ в тюркоаз и злато, но и на моменти мрачен и черно-бял.

Надежда Павлова, кураторът на „Синтезис“, разказа, че кураторският екип на галерията често пъти мечтае за определени изложби или да представи определени имена. „Тази изложба започна с мечтата на Калин Руйчев да представим Ара Гюлер в галерия „Синтезис“. В онзи момент звучеше като нещо доста фантастично, но през лятото на тази година наш приятел и партньор, с който дълги години работим – Никола Лаутлиев, организатор на Международните фотографски срещи в Пловдив, ми се обади с предложение да си партнираме в представянето на тази изложба, която първо гостува в Пловдив в рамките на фестивала, а след това гостува в София“, обясни тя.

По време на представянето в Пловдив Лаутлиев я запознава с екипа на музея „Ара Гюлер“ в Истанбул. „Ние се срещнахме и надълго дискутирахме как да представим изложбата в София и какво можем да добавим към съдържанието. И тук искам да благодаря на всички, които ни помогнаха да осъществим тази наша отдавнашна мечта, започнала преди 7 г. – както на екипа на музея „Ара Гюлер“, на Генералното консулство на Р Турция в Пловдив и най-вече на Посолството на Р Турция в София“, каза Павлова.

Чагла Сарач, директор на музея „Ара Гюлер“ и на Архив/Изследователски център „Ара Гюлер“ в Истанбул, заяви: „Вярвам, че всеки път, когато ние публикуваме книга с фотографиите на Ара Гюлер или представяме негова изложба, той по някакъв начин все още е с нас, гледа ни леко игрива някъде там, от небето, и е искрено щастлив, че може да сподели творчеството си с всички вас.“

Посланикът на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок каза пред БГНЕС, че без съмнение Ара Гюлер е безспорно най-видният фотожурналист, сред първите хора в тази област. „Това, което е най-характерно за Ара Гюлер е, че той с черно-белите кадри, които ни предава, по най-добрият, по най-подходящия начин пресъздава Истанбул – градът, в който той е роден, в който живее и който обича много“, отбеляза турският посланик.

По думите на Секизкьок това, което го прави по-различен и по-специален е, че от 50-те години с тази фотография той успява да улови всички мигове и на жизненост, и на тъга, успява да улови всеки един елемент с тези фотографии, да пресъздаде и пренесе в наше време места, които вече дори не съществуват. „За нас е изключителна радост и се радваме, че имаме възможността да запознаем любителите на изкуството тук, в София, с творчеството на този наш фотожурналист точно на 100-годишнината на нашата република“, каза още посланикът на Р Турция.

Посланик Секизкьок обясни пред любителите на изкуството, че тази изложба е специална и с това, че е първата, която се представя в България. „Псевдонимът на Ара Гюлер в Турция е Окото на Истанбул, т.е. тази вечер ние откриваме изложба, която се състои от черно-бели кадри, която е част от неговата селекция и става причина за това той да се нарича така. Смятам, че едва ли би имала по-подходяща тема, освен тази, която представяме тази вечер тук, защото знаем за интереса и любовта на българския народ към Турция и Истанбул“, добави тя и използва случая да благодари на всички участвали в реализирането на изложбата черно-бели фотографии с фокус върху красивия турски град, уловен от фотожурналиста Ара Гюлер.

След откриването на изложбата е подготвена съпътстваща програма. В петък от 18.30 ч. е организирана лекция, в която ще говорят Чагла Сарач, Ясемин Озюе и Туана Пулак в театралната зала на Софийския университет. В събота в галерия „Синтезис“ в традиционният ден на отворените врати на библиотека на фокус ще бъдат книгите на Ара Гюлер, издадени през последните 30 г. Събитието ще започне в 16 ч., като половин час по-късно екипът на музея „Ара Гюлер“ ще прочете някои емблематични текстове, написани от фотографа и автор. В края на периода на изложбата като финисаж е организирана прожекция в партньорство с НАТФИЗ, където във филмова зала на Академията ще бъдат прожектирани два филма, предоставени от музея „Ара Гюлер“. /БГНЕС