83-годишната Пелоси се кандидатира отново в Конгреса

Бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, един от най-влиятелните и най-дълго служили демократи, ще се кандидатира за още един мандат като представител на Калифорния в Конгреса.


Пелоси заяви в публикация в X, че Съединените щати трябва "да покажат на света, че нашето знаме все още е там, със свобода и справедливост за ВСИЧКИ".

Ето защо се кандидатирам за преизбиране - и с уважение моля за вашия глас", продължи тя в платформата, известна преди като "Туитър".

Нейното изявление, че иска още един четиригодишен мандат, вероятно ще задълбочи дебата в Съединените щати относно застаряването на политическата класа.

Президентът Джо Байдън, също демократ, е на 80 години, а съперникът му от Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, е на 77 години. Възрастта им - и как тя може да повлияе на способността им да ръководят страната - е централен въпрос в предстоящата през 2024 г. борба за Белия дом.

Главният републиканец в Сената на САЩ Мич Макконъл, който напоследък попадна в заглавията на вестниците след два инцидента, при които за кратко замръзна пред камерите, е на 81 години.

Трима други сенатори са по-възрастни от Макконъл, включително републиканецът Чък Грасли, на 89 г., и демократката Даян Файнщайн, която е на 90 г.

Други две дузини сенатори са на 70 или повече години. /БГНЕС