Адв. Симеонов: Д-р Горнев искаше да управлява болница "Лозенец" еднолично

Проверката на директора на болница „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев беше крайно необходима, независимо от коя институция. Тази проверка беше провокирана от моите сигнали до министъра на здравеопазването.

Това заяви в интервю за БГНЕС адвокат Ивиян Симеонов, който е член на Съвета на директорите на болницата, която доскоро всички познавахме като Правителствена.

Адвокат Ивиян Симеонов

Неговият коментар е по повод на проверката извършена от КПКОНПИ, която установи конфликт на интереси в работа на изпълнителния директор д-р Горнев. Адвокат Симеонов заяви, че д-р Горнев е искал да управлява болницата самостоятелно и не е изпълнявал решението на Съвета на директорите. По тази причина адвокатът е уведомил здравния министър Стойчо Кацаров. „Дори се наложи да уведомя министър-председателя, за да станат нещата по-бързо“, уточни той.

Проверката е установила, че в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, д-р. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес. Той е получил средства, които не са му се полагали в размер на 47 хиляди лева лични пари до миналия месец.

За същата тази длъжност има и човек, който временно изпълнява длъжността началник клиника, който също е получил пари. Тук се получава дублиране, за една и съща дейност два пъти заплащане. Друг е въпросът дали ще се установи, че той правомерно ги е вземал или неправомерно“, заяви адвокат Симеонов. Той е уведомил Прокуратурата за случая.

„Д-р Горнев вече има административен акт за нарушение за 10 000 лева. Ако прокуратурата реши, че има и лично облагодетелстване, тя ще си предприеме съответните действия по съответния съдебен ред. Тя е тази, която трябва да се произнесе по тази проверка“, каза още юристът.

Д-р Радосвет Горнев

Болница „Лозенец“ върви надолу

Симеонов посочи, че финансовото състояние на болница „Лозенец“ е сериозно и върви спираловидно надолу. Причината е, че от близо година болницата е търговско дружество, но това трудно се осъзнава все още от работещите в нея, които допреди това винаги са били на бюджетна издръжка.

„В момента с медицината нещата не вървят добре, което води до драстичен спад на доходите. Около 5 млн. бяха преди около месец. Сега не съм правил справка. Ние заварихме болницата със сравнително малко задължения. Имаме кредит, но той се обслужва и не е пречка“, каза още адвокат Ивиян Симеонов.

Според него единственото, което трябва да се направи е болницата да заработи като болница на търговски принцип, защото не можем да разчитаме, че държавата ще ни даде субсидии или някакви средства, защото се водим правителствена болница.

„Ситуацията не е добра. Много лекари искат да напускат. Това са едни от най-добрите ни лекари, които ще си тръгнат заедно с екипите и пациентите. Не мога да си представя, ако тежката ситуация продължи още месец или два какви ще са последствията за болницата“, заяви адвокат Ивиян Симеонов.

От средата на юни болница „Лозенец“ има ново ръководство, в което освен доц. Горнев и адвокат Симеонов влиза още фармацевтът Орлин Недев. Те замениха проф. Любомир Спасов, който в продължение на 23 години беше ръководител на реномираното медицинско заведение. До неговата смяна се стигна след изявленията на здравния министър Стойчо Кацаров, че в болницата са правени незаконни трансплантации. След отстраняването на проф. Спасов чернодробните операции на деца почти спряха, въпреки обещанията на доц. Горнев, че те ще бъдат възстановени.

Малко по-рано днес стана ясно и за една рокада в здравното министерство. Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на здравеопазването е освободен Димитър Петров. От кабинета на премиера обаче не посочиха мотивите за смяната. /БГНЕС