Акциите в САЩ се повишиха след призив на ФЕД за укротяване на лихвите

Акциите на Уолстрийт поскъпнаха за втора поредна сесия след протоколите от заседанието на Федералния резерв, които сигнализираха за умерена агресивна политика за борба с инфлацията.

На последното си заседание в началото на ноември мнозинството от политиците на ФЕД са преценили, че според протокола "вероятно скоро ще бъде уместно" да се пристъпи към по-бавен темп на повишаване на лихвените проценти.

Публикацията дойде покрай предимно солидни икономически данни и помогна на акциите да се възстановят след спада в средата на сесията.

Индустриалният индекс "Dow Jones" завърши с ръст от 0,3% на ниво 34 194,06 пункта.

Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,6% до 4027,26 пункта, а богатият на технологии индекс Nasdaq Composite добави 1,0% до 34 194,06 пункта.

По-рано докладите показаха изненадващо силни поръчки на големи промишлени стоки в САЩ през октомври, докато продажбите на нови жилища не се съобразиха с очакванията и нараснаха през същия месец.

Седмичните молби за помощи при безработица се повишиха, а проучването на Мичиганския университет за потребителските нагласи надхвърли очакванията.

Сред отделните компании Deere & Co скочи с 5,0%, след като отчете по-високи печалби при 37% ръст на приходите до 15,5 млрд. долара. Deere заяви, че условията в отрасъла остават стабилни, като посочи, че "продължава силното търсене на селскостопанска и строителна техника".

Софтуерната компания Autodesk се срина с 5,7 %, след като заяви, че свободният паричен поток ще бъде по-нисък от очаквания в краткосрочен план, защото е сключила по-малко многогодишни договори с авансови парични средства в "предизвикателна" макроикономическа среда.

Пазарите ще бъдат затворени в четвъртък във връзка с празника Ден на благодарността и ще приключат търговията в петък по обяд. /БГНЕС, АФП