Александър Пулев: Започваме одит на финансовите посредници заради злоупотреби

Започваме одит на финансовите посредници и дяловите инвестиции заради получен сигнал за злоупотреби. Това заяви на брифинг служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, предаде репортер на БГНЕС.

"Мога да потвърдя, че има активен сигнал в момента", каза той и допълни, че Министерството на иновациите и растежа активно съдейства и си взаимодейства с отговорните институции.

Пулев заяви, че по сигналите за злоупотреби с европейски средства тече активно разследване, а онези сигнали, свързани с предишното управление, са взети предвид.

Разкрих достатъчно информация на този етап, заяви той, но уточни, че сигналите са за финансов посредник.

Одитът започва още днес, но в максимално кратки срокове ние ще запознаем обществото, съобщи Пулев и подчерта, че са сезирани нужните институции.

Фокусът на одита ще бъде премахването на конфликта на интереси на всички нива и на този етап ще бъде под контрола на Министерството на иновациите и растежа.

Възможно е и да се търсят външни органи за контрол, ако по време на проверката бъдат доказани злоупотреби. Министър Пулев обаче заяви, че не иска да дава коментари докато всичко не се изясни.

Има индикации, има сигнали, ще имаме крайния резултат максимално бързо, идеята ни е да градим система на доверието, а не да го разрушаваме, допълни той.

Министър Пулев е категоричен, че повече няма да има конфликт на интереси.

По отношение на Българската банка за развитие той каза, че това е една много интересна и дълга тема и следващата седмица ще разкрие информация във връзка с нея.

Министър Пулев и заместник-министрите Стефан Савов и Надя Христова представиха информация относно работата и програмите в подкрепа на българския бизнес, изпълнявани от Фонда на фондовете.

"Над 2 млрд. лева ще се бори екипът да влязат във Фонда на фондовете", каза Пулев. Той подчерта, че Министерството на иновациите и растежа ще поддържа доверието в системната и ще се стреми да го надгради. Фокусът на одита ще бъде премахването на конфликта на интереси и изследване на процедурите, свързани с изследване на връзки с видни политически личности. „Тук посланията са ясни – без политически връзки във Фонда на фондовете, разсичаме възела на конфликта на интереси“, съобщи служебният министър. /БГНЕС