Янаки Стоилов: Процесът на промяна не трябва да зацикля

„Напоследък ние рядко употребяваме думата нация, а всъщност съвременните държави съществуват като национални държави. Особено в този глобален свят, ние не можем да пренебрегнем нито нациите, нито ролята на цивилизациите. Въпросът е как да свържем това, което е важно за всички хора по света с това, което ни прави българи“. Това заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов по повод 6 септември – Денят на съединението, предаде репортер на БГНЕС.

„Много от хората загубиха волята да полагат самостоятелни усилия за това, което искат да постигнат. Загубиха част от трудолюбието и може би част от това обикновено човешко достойнство, което изисква от всеки един да тежи на своето място и да отстоява своите разбирания“, смята Стоилов за съвременните българи и онези от не толкова далечната 1885 г.

За съвременната сложна политическа ситуация Янаки Стоилов коментира:

„Изходът не е в една крачка, най-важното е да не пропилеем това, което беше постигнато в последните 2-3 месеца. Да не зацикли процесът на промяната в страната. Много трудно е всеки да покаже своите разбирания, партиите да бъдат различни помежду си, а в същото време да имат такива национални цели, които да отстояват. За съжаление през последните години нашите цели предимно се задават отвън, те не са осъзнати, изстрадани и последователно отстоявани“. /БГНЕС