Ангелов: От 25 януари започва масово тестване на учителите

От 25 януари започваме масово тестване на българските учители, за да видим каква е т.нар. скрита заболеваемост и да решим как да стартираме частично присъствено обучение на учениците.

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка с 2400 дози от ваксината „Moderna”, предаде репортер на БГНЕС.

Масовото тестване на учителите в страната ще се прави с антигенни тестове, уточни още Ангелов.

Той коментира, че здравните власти обмислят промяна на ограничителните мерки от началото на месец февруари.

Здравният министър каза, че имат план за тестваването на учителите. „Този план е коментиран с министър Вълчев и този план ще се изпълни. Правим го, за да видим каква е снимката на системата, за вземем информирано решение кога можем и как можем да включим учениците в присъствено обучение, защото ние сме длъжници на системата на образованието, дебело го подчертавам, най-важните системи в една държава, с които ние можем да се гордеем след време са и образованието, и здравеопазването, и трябва да полагаме усилия точно в тази посока”, каза Ангелов. „И когато е ясна каква е картината с тестването на българските учители, в началото ние ще имаме една репрезентативна извадка от първите няколко дни, ще преценим каква част и кои ученици могат да тръгнат присъствено”, добави той. /БГНЕС