АПИ планира ремонт на пътя Драгичево – пътен възел „Даскалово“ 

4 километра от главния път между Горно Драгичево и пътен възел „Даскалово“ предстои да бъдат ремонтирани. Това става ясно от отговор на Агенция „Пътна инфраструктура“ до БГНЕС.

В момента се изготвя технологичен проект. Предстои ремонт на пътната настилка, подобряване на отводняването, ландшафтно оформление, ремонт на повредени пътни знаци и ограничителни системи, полагане на нова хоризонтална маркировка и др. Проектът ще бъде изпълнен при осигуряване на необходимия финансов ресурс.

Участъкът при Драгичево е част от международния път за ГКПП Кулата. От години е кошмар за шофьорите. Особено през зимния сезон на светофара в началото на Драгичево традиционно се образува огромна тапа от чакащи ТИР-ове и автомобили. Най-често причината е недобре почистен сняг.

В тъмната част на денонощието трудно може да се види осева линия или такава, която показва къде свършва пътят и къде е канавката. Маркировка трудно може да се види дори и посред бял ден. По цялото протежение мантинелите са стари без осветителни ивици, показа проверка на БГНЕС.

Според АПИ обаче хоризонталната пътна маркировка в участъка е в добро състояние и през август предстои да бъде обновена като част от подготовката на пътната мрежа за предстоящия есенно-зимен сезон.

В нормативната уредба няма изрично изискване за осветяване на участъци републиканската мрежа извън населените места, какъвто е и път I-1. Отсечката от кръстовището при Драгичево до пътен възел „Даскалово“ е в урбанизирана територия и осветеността му е ангажимент на съответната община, поясняват още в писмения отговор.

АПИ припомня, че в периода 2017-2018 г. поетапно са ремонтирани над 6 км от път I-1 (E-79) София - Перник, през Владая, в участъка от Александровия мост до разклона за Горно Драгичево. Последният такъв ремонт на участък беше преди 9 месеца.

Ремонтните дейности в района на Драгичево и Владая бяха съпътствани с множество протести на жители, които блокираха магистралата в знак на недоволство срещу некачествено изпълнение на ремонта.

Инициативен комитет от недоволни жители обявиха, че на 30 юни от 17:00 ч. планират поредното блокиране на Е-79 след Владая в посока Перник. В него ще участват жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград

Причината е, че от АПИ от 01.07.2019 г. спират реверсивното движение, което всяка сутрин се извършва чрез поставяне на конуси, които осигуряват движението посока гр. София в две ленти.

Протестите са с две искания - изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението; отваряне на северния изход на с. Драгичево посока гр. София. /БГНЕС