Apple инвестира 430 млрд. долара в САЩ

Apple планира да увеличи инвестиционните си планове в САЩ до 430 млрд. долара през следващите пет години, като заяви, че това ще създаде около 20 000 работни места.

Тим Кук

Актуализираният план включва над 1 милиард долара за нов кампус и инженерен център в района на Изследователския триъгълник в Северна Каролина.

Apple също така планира да инвестира "десетки милиарди долари за разработване на силиций от следващо поколение и 5G иновации в девет щати на САЩ", се казва в изявление. Калифорнийският технологичен гигант заяви, че увеличава целта си от 2018 г. от 350 милиарда американски инвестиции, след като Конгресът прие мярка за намаляване на данъците върху репатрираните печалби за американски фирми.

„В този момент на възстановяване Apple удвоява ангажимента ни към американските иновации и производство с инвестиция, достигаща общности във всичките 50 щата“, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

„Създаваме работни места в авангардни области - от 5G през силициево инженерство до изкуствен интелект - инвестираме в следващото поколение иновативни нови бизнеси и в цялата си работа, изграждайки към по-зелено и по-справедливо бъдеще.“

Технологичните гиганти са изправени пред засилен антитръстов контрол за нарастващото им доминиране в ключови икономически сектори, което се е увеличило по време на пандемията. Големите технологични фирми също са засегнати от данъчна реформа както в САЩ, така и в световен мащаб.

Apple заяви, че е "най-големият данъкоплатец в САЩ" и е платил почти 45 млрд. долара вътрешни корпоративни данъци върху печалбата през последните пет години.

Компанията заяви, че е на път да постигне целта си от 2018 г. да създаде 20 000 нови работни места в САЩ до 2023 г. и че с последния ангажимент очаква да създаде нови 20 000 през следващите пет години. /БГНЕС