Apple запазва мълчание относно ИИ

Устоявайки на шумотевицата, тази седмица Apple не се съобрази с повечето прогнози и не спомена изкуствен интелект при представянето на последните си нови продукти, включително слушалките за смесена реалност Vision Pro.


Генеративният изкуствен интелект се превърна в най-популярната дума в света на технологиите, откакто в края на миналата година OpenAI, подкрепена от Microsoft, пусна ChatGPT, разкривайки възможностите на нововъзникващата технология.

ChatGPT отвори очите на целия свят за идеята, че компютрите могат да създават сложно съдържание на човешко ниво с помощта на прости подсказки, давайки на аматьори таланта на технически експерти, художници или автори на речи.

Apple се отдръпна, докато Microsoft и Google се надпреварваха да обявяват как генеративният изкуствен интелект ще направи революция в техните продукти - от онлайн търсенето до обработката на текст и ретуширането на изображения.

По време на неотдавнашния сезон на отчетите главните изпълнителни директори на технологични компании споменаваха ИИ във всяка своя фраза, желаейки да уверят инвеститорите, че няма да пропуснат следващата голяма глава на Силициевата долина.

Apple предпочете да бъде много по-дискретна и в своята внимателно следена реч на Световната конференция за разработчици в Калифорния нито веднъж не спомена конкретно ИИ.

"Apple отбягва генеративната революция в областта на изкуствения интелект", гласеше заглавието в списание Wired след събитието.

Аргументите за това защо Apple избра по-изтънчен подход са различни.

От една страна, Apple следва други критици, които отдавна са предпазливи към общия термин "ИИ", смятайки, че той е твърде неясен и безполезно предизвиква антиутопични кошмари за роботи убийци и подчинение на хората на машините.

Поради тази причина някои компании - включително TikTok или Meta на Facebook - въвеждат иновации в областта на изкуствения интелект, но без непременно да ги рекламират като такива.

"Ние го интегрираме в нашите продукти, но хората не мислят непременно за него като за изкуствен интелект", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук пред "Ей Би Си" тази седмица.

Всъщност ИИ беше много важна част от годишното изложение на Apple в понеделник, но за да се забележи, се изискваше определено ниво на технически познания.

В един от случаите ръководителят на софтуерния отдел на Apple каза, че "машинното обучение на устройството" ще подобри автокорекцията на съобщенията на iPhone. Ако беше казал ИИ щеше да значи същото.

Нововъведението за автокорекция на Apple предизвика смях с обещанието, че iPhone вече няма да поправя често срещани изрази.

"В онези моменти, когато просто искате да напишете думата "ducking", е, клавиатурата ще научи и нея", каза Крейг Федериги.

Автокорекцията ще се учи и от стила ви на писане, за да може да насочва предложенията, като използва технология за изкуствен интелект, подобна на тази в ChatGPT.

В друг пример, новото приложение за iPhone, наречено Journal, интерактивен дневник, ще използва "машинно обучение на устройството... за да вдъхновява писането ви", казаха от Apple, като отново не споменаха ИИ, когато други компании биха го направили.

Но ИИ ще играе важна роля и в слушалките Vision Pro, когато бъдат пуснати на пазара през следващата година, помагайки например да се генерира цифровата личност на потребителя за видеоконференции.

За някои анализатори неспоменаването на изкуствен интелект е признание от страна на Apple, че е загубила позиции спрямо конкурентите си.

"Те не са положили много усилия в тази насока", заяви независимият технологичен анализатор Роб Ендърл пред АФП.

"Мисля, че те просто смятат, че ИИ е в бъдещето и не е нещо изненадващо", добави той.

Нестабилното представяне на чатбота Siri на Apple, който беше пуснат в експлоатация преди десет години, също подхрани усещането, че гигантът в областта на смартфоните не разбира от ИИ.

"Мисля, че повечето хора ще се съгласят, че Apple загуби предимството си със Siri. Това е може би най-очевидният начин, по който изостанаха", казва главният анализатор на Insider Intelligence Йори Урмсер.

Но Урмсер също така настоява, че Apple е преди всичко компания за устройства и че ИИ, който е софтуер, винаги ще бъде "по-скоро средство, отколкото цел за страхотно потребителско изживяване" на нейните премиум устройства.

В този смисъл за анализатора Дан Айвс от Wedbush Securities пускането на слушалките Vision Pro на Apple само по себе си е игра с ИИ, дори и да не е изрично формулирано по този начин.

"Продължаваме да сме убедени, че това е първата стъпка от по-широка стратегия на Apple за изграждане на генеративна екосистема от приложения с изкуствен интелект" за Vision Pro, каза той. /БГНЕС