Армения и Азербайджан могат да подпишат мирен договор до края на 2023 г.

Секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян заяви, че смята за много вероятно подписването на мирен договор между арменските и азербайджанските власти през 2023 г. Според него консултациите по споразумението между Ереван и Баку все още продължават "със съдействието на международната общност".

"Между Армения и Азербайджан се водят много интензивни преговори. Ако тази интензивност се запази и има сериозна помощ от страна на международната общност, съществува възможност за подписване на мирно споразумение преди края на годината. Ние сме решени да подпишем споразумението възможно най-скоро", заяви Григорян пред Арменската обществена телевизия.

Той уточни, че въпросът за международното посредничество по този въпрос е много важен, и изрази надежда, че в най-близко бъдеще подробностите на мирното споразумение ще бъдат разработени и договорени.

Териториалният спор между Армения и Азербайджан се отнася до статута на Нагорни Карабах. През май арменският министър-председател Никол Пашинян заяви готовността си да признае територията като част от Азербайджан. На 25 май страните обявиха решение на териториалния спор. Пашинян обаче поиска в замяна гаранции за правата и сигурността на арменците, живеещи в Нагорни Карабах. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че е готов да подпише мирен договор с Армения и да се съгласи да разреши териториалния спор, но подчерта, че това ще стане само ако арменската страна не се откаже от признаването на Нагорни Карабах за азербайджанска територия./БГНЕС