България се сбогува с Радосвет Радев

Радосвет Радев беше човек с размах и на мисълта, и на действието. Той беше от хората, които се бореха до последно за предвидима и благоприятна среда за развитие на българския бизнес. Това каза президентът Румен Радев, който дойде да отдаде последна почит пред тленните останки на създателя на „Дарик радио“ и председател на БСК Радосвет Радев, предаде репортер на БГНЕС.

"Той беше сред хората, които още в началото на демократичните промени не само осъзнаха, че не можем да прогресираме като общество без медиен плурализъм, без свободни и обществено ангажирани медии, но и създаде такава", заяви държавният глава.

Да си вземат последно сбогом дойдоха двама бивши директори на БНТ - Константин Каменаров и Уляна Пръмова, директорът на операта Пламен Карталов, вицепремиерът Атанас Пеканов, бившия собственик на "Левски" Тодор Батков, политици, общественици, представители на бизнеса, културните среди, близки, приятели, колеги.

Програмният директор на радиото, създадено от Радев, Константин Вълков каза, че там екипът не са просто колеги, а семейство, свързано от обичта.

"Когато едно нещо се основе с обич и средата е пропита и прелива от обич, то след това каквото и да се надгради няма как да бъде нещо, което не е добронамерено. Това беше всичко и продължаваше до последния момент. Има обич във всички и приятелство и доверие.

Винаги ще ни липсва подкрепата му", каза Константин Вълков.

Водещият Ники Кънчев коментира, че Радосвет Радев е бил негов голям приятел.

„Той беше един от хората, които промениха медийната среда в България", заяви Кънчев и отбеляза, че винаги е имал свобода на действие в работата си.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че случилото се е тежък удар.

"Човек като Радо със сигурност ще ни липсва ужасно много. Познавам се с него от 20-30 години", сподели той.

Режисьорът Теди Москов разказа, че освен приятели, съказарменици, той е кръстник на сина му.

"Бог да го прости, за да му е леко небето. Ние сме приятели от казармата, съказарменици. Сближи ни това, че имахме еднаква скорост на мисълта. Той е около четири пъти по-умен от мен, а аз не минавам за глупак. Удивителна интелигентност и размах имаше, успя да направи нещо, което малко хора успяха да направят толкова бързо", каза Теди Москов.

Поклонението пред тленните останки на Радосвет Радев се състоя в църквата “Св. София”. Председателят на Българската стопанска камара и създател и изпълнителен директор на „Дарик радио“ почина внезапно на 61-годишна възраст на 6 август.

Радосвет Радев поема управлението на БСК през 2018 г., след кончината на дългогодишния председател Божидар Данев. Той бе председател на Надзорния съвет на "Доверие - Обединен холдинг" АД и председател на Съвета на директорите на „Албена“ АД. Бе и председател на Съюза на българските национални електронни медии и е член на УС на Националния борд по туризъм и на Фондация „Буров“.

Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ с огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и е Доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. /БГНЕС