Българската църква „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин е построена за 6 месеца

Когато чуем името на град Одрин, първата ни асоциация се свързва с две големи победи в нашата история – разбиването на рицарите кръстоносци от цар Калоян през 1205 г. и падането на непревземаемата Одринската крепост през 1913 г., което спечелва на българите уважението на цяла Европа.

Одрин е тясно свързан не само с българската военна история. В продължение на векове до края на Балканските войни /1912-1913 г./ в него живее многохилядна българска общност, която има свои училища, читалища и църква. По-голямата част са построени през 19 век по време на Възраждането.

Днес са се запазили два православни храма, които се посещават основно от българските туристи. Единият от тях е „Св. Св. Константин и Елена“. Той е построен само за 6 месеца – от 3 март до 25 септември 1869 г.

Средствата за неговото изграждане са събрани от местните българи. До 1913 г. това е и митрополитският храм в Одрин. След загубата на Балканските войни и изселването на българите от града, църквата „Св. Св. Константин и Елена“ започва да се руши.

През 2008 г. започва нейното възстановяване. То е извършено от турски майстори със средства на българската държава и многобройни дарители.

През 2010 г. в двора на църквата бе издигнат паметник на екзарх Антим I, поставен от Съюза на тракийските българи. /БГНЕС