Байдън пристига в Ню Йорк за 20-годишнината от атентатите

Американският президент Джо Байдън и съпругата му Джил пристигат в Ню Йорк, за да присъстват на траурни събития по повод 20-годишнината от атентатите на 11 септември 2001 година, съобщи в петък пресслужбата на Белия дом.

Самолетът на американския лидер е кацнал на летището LaGuardia в 20:51 местно време. Президентът и първата дама отпътуваха за района на Манхатън, където в събота ще се състои траурна церемония в памет на жертвите на терористични атаки в събота. Байдън ще пътува до Шанксвил, щата Пенсилвания, и предградията на столицата след церемонията в Ню Йорк.

На 11 септември 2001 г. 19 терористи от групата на „Ал Кайда” отвлякоха четири пътнически самолета в САЩ по време на полетите им. Те забиха два от тях в кулите на Световния търговски център - най -високите сгради по това време в Ню Йорк, а третият в сградата на Пентагона в предградията на Вашингтон. Четвъртият самолет също се насочваше към американската столица, но се разби близо до град Шанксвил. В резултат на терористичните атаки бяха убити 2977 души, които бяха граждани на 90 държави, а над 6000 души бяха ранени. /ТАСС