Байдън: САЩ и Европа заедно срещу руската агресия и автокрацията по света

Америка е пред изпитание, Украйна е пред изпитание, целият свят е пред изпитание. Така американският президент Джо Байден започна речта си в Полша, посветена на една година от началото на войната в Украйна.

„Преди година започна най-голямата война след Втората световна война. Една години по-късно ние знаем – можем да бъде по-силни и по-обединени. И светът вече е различен“, каза президентът.

Той се върна на вчерашната визита в Украйна и заяви, че с президента Володимир Зеленски са потвърдили готовността „независимо от всичко да останат заедно пред агресията“.

„Изправяме се в защита на демокрацията. Путин мислеше, че ще се откажем. Той сгреши“, каза Байдън. „Украйна никога няма да бъде победа за Русия, никога. Украйна все още е независима и свободна. Украйна все още е една горда страна година след началото на войната“.

„Те мислеха, че НАТО ще стане по-слаба и разделена, но вместо това НАТО е по-сплотена и обединена от всякога“, каза още Байдън. „Мислеха си, че можем да превърнат енергията в оръжие, но ние застанахме заедно с Европа срещу руската енергия“.

Джо Байдън отправи и поздравления към Молдова и Полша за пътя, по който са поели срещу руската агресия.

„Демокрацията в света е по-силна, не по-слаба, а автокрацията по света е отслабена. Автокрацията трябва да разбере нашата единствена дума: „Не“! Тя няма да превзема нашите страни, нашата свобода, нашето бъдеще“, каза президентът.

"Западът не планира да нападне Русия, както каза днес Путин. Милиони руски граждани, които искат само да живеят в мир със своите съседи, не са врагът", заяви Байдън пред тълпата, събрала се пред Кралския замък във Варшава.

„Путин все още се съмнява в нашата сила. Но ние няма да се уморим да подкрепяме Украйна“, каза той. „Заедно с ООН ще заклеймим руската агресия. Президентът Путин избра пътя на войната. Всеки ден от нейното продължение е негов избор. Затова сме заедно - за да бъде сигурни, че Украйна ще зашити себе си“.

По думите му САЩ е в коалиция след Втората световна война с повече от 50 нации, за да доставят критически оръжия за Украйна – ПВО системи, танкове, артилерия, боеприпаси, транспортни машини. „ЕС направи много, Полша е домакин на 1,5 млн. украински бежанци“, каза той. „Заставаме заедно в посрещането на милиони бежанци в Европа и Америка. По всички американски щати – от големите градове до малките населени места – навсякъде от домовете се веят украински флагове, американският Конгрес застана заедно в помощ на Украйна“.

Американският президент обърна внимание и на зърнената криза и действията на САЩ и техните партньори за разрешението ѝ

„Путин окупира голяма част от Черно море, за да се добере до украинското зърно, водейки света до глобална хранителна криза. САЩ, Г-7 и всички партньори по света правят всичко, за да разрешат тази криза. Моята съпруга Джил Байдън пътува до Африка, за да помогне за този критичен проблем“, каза той.

„Заедно трябва да накараме Русия да си плати за своите зверства“, продължи Байдън, като анонсира нови санкции тази седмица от страна на САЩ и техните партньори, за „да накажем отговорните за тази война“.

„Поглеждайки година назад от началото на войната, ние трябва да помним – отбраната и свободата не е работа за ден или година. Те са винаги трудни, но винаги значими. Следващата година аз ще посрещна в САЩ всеки член на срещата „НАТО 2024“ и заедно ще отпразнуваме 75-та годишнина на алианса. И нека на всички да е ясно, на Русия също - нашата посветеност на Член 5 – атаката срещу един член на НАТО е атака срещу всички нейни членове. Това е свещена клетва – да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО“, каза президентът.

Президент на САЩ завърши речта си с думите: „Решенията, които ще вземем в следващите 5 години ще предопределят нашите животи за десетилетия. Изборът е между хаоса, между съзиданието и разрушението, между надеждата и страха, межди демокрацията, повдигаща човешкия дух, и крехкостта в ръцете на диктаторите, които я унищожават. Няма нищо по-сладко от свободата. И това, което трябва да направим сега, е нашите деца и внуци да я познават добре. Свободата. Бог да благослови всички по света, които защитават свободата“. /БГНЕС