Байдън очаква нормализация и взаимно признаване между Косово и Сърбия

Косовският президент Вьоса Османи получи поздравително писмо от американския президент Джо Байдън по случай 16-ата годишнина от независимостта на страната.

Байдън подчертава, че очаква нормализация между Белград и Прищина и взаимно признаване, съобщи "КоССев".

Той потвърди, че Косово и САЩ споделят приятелство и партньорство, както и обща визия за по-мирен, сигурен и проспериращ регион.

"От името на народа на Съединените щати изпращам нашите най-добри пожелания към вас и народа на Косово по случай Деня на независимостта на 17 февруари. Косово и Съединените щати споделят трайно приятелство и партньорство. Подкрепяме мултиетническо Косово и интеграцията му в евроатлантическите институции и усилията на диалога, с посредничеството на ЕС, за постигане на цялостно споразумение за нормализация със Сърбия, което е важна стъпка към евентуално взаимно признаване", се казва в писмото на Джо Байдън.

Американският президент не спомена взаимното признаване между Белград и Прищина в неотдавнашното си писмо до сръбския президент Александър Вучич за националния празник на Сърбия, припомня БГНЕС.

В поздравителния адрес Байдън казва още: "САЩ насърчават ръководството на Косово да изпълни всички свои задължения, включително всички постигнати споразумения."

Президентът очаква "продължаване на съвместната работа за изграждане на приобщаващ икономически растеж, укрепване на демократичните институции и върховенството на закона, сътрудничество в отбранителната сфера и реформи за европейската интеграция на Косово." /БГНЕС