Бар, спалня и магазин - едновременно в Белгия и Нидерландия

Да си ту в Белгия, ту в Нидерландия и то през няколко метра. Тази привилегия или по-скоро комична ситуация имат жителите на малко градче по границата между двете страни, предаде репортер на БГНЕС.

За жителите на Барли Хертог без да преувеличаваме можем да кажем, че териториалната граница си прави каквото поиска.

Както е известно в тези ширини на Стария континент кабинките и граничният контрол са нещо отдавна забравено. Само някоя табела на пътя или пък индикация на GPS навигацията може да ви напомни, че сте минали от едната държава в другата.

Първият сблъсък на шашнатия турист в малкото спретнато градче е местно заведение, което посреща гостите с маркирана линия, но не като онази, която дели двете Кореи. Тук по средата на пътя виждаме красиво боядисани хиксчета, които свършват в… бар. И по точно в маса, с два стола – единият на белгийска, а другият на нидерландска земя.

Метри по-надолу абсурдите се нижат един след друг. На пътя изниква къща, през чиято спалня преминава граничната линия. И ако си мислите, че с това свършват изненадите – много се лъжете. Опитайте се да пазарувате в магазина, който също е разделен на две. За търговците обаче тепърва предстоят неволите. Магазинерът е задължен да спазва всички необходими мерки срещу КОВИД-19, издадени от съответните здравни власти на двете държави. Така в половината магазин купувачите са задължени да носят маски (според белгийското законодателство), а като преминат в другата част може да ги свалят.

Местните разказват пък за друг щастливец, чиято къща била с два входа от двете страни на границата. По време на карантината белгийците забранили да се излиза – само в крайна нужда. Така, късметлията можел законно да се разхожда навън през холандската врата на дома си.

И ако за местните едва ли има значение, за шашнатите чужденци местната управа е сложила по уличните стълбове съответното национално флагче и ако се налага по два номера на къщите. В случай, че и тогава се объркате къде сте – спокойно следвайте магазините или банките, които показват съответната национална принадлежност. Ако за някой от тези жители в тези ширини въобще това има някакво значение. /БГНЕС