Би Би Си: Азиатските фондови борси се свиха заради риска от рецесия

Акциите в Азия поевтиняха, след като ръководителят на американската централна банка заяви, че ще продължи да повишава лихвените проценти, за да се справи с нарастващите цени.

Джером Пауъл предупреди, че политиката на Федералния резерв ще причини "известна болка на домакинствата и бизнеса".

По-високите лихвени проценти оскъпяват заемите за физическите лица и компаниите, което може да забави икономическия растеж, както и инфлацията.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 2,8% тази сутрин в Токио.

На други места в Азиатско-тихоокеанския регион Kospi в Южна Корея и австралийският ASX 200 се понижиха с повече от 2 %, а Hang Seng в Хонконг - с 0,8 %.

Това се случи, след като в петък основните индекси на акциите в Ню Йорк се понижиха с по над 3% след изказването на Пауъл.

По време на дългоочакваната си реч на конференция в Джаксън Хоул, Уайоминг, Пауъл заяви, че Федералният резерв вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти през следващите месеци и може да ги задържи високи "за известно време".

Той заяви, че макар повишаването на лихвените проценти да е свързано с болезнени разходи за американските домакинства и предприятия, "неуспехът да се възстанови ценовата стабилност би причинил още по-голяма вреда".

Инфлацията в най-голямата икономика в света по брутен вътрешен продукт (БВП) е на най-високо ниво от четири десетилетия.

Китайската централна банка намали лихвените проценти по кредитите по-рано този месец, след като икономическият растеж се забави рязко през второто тримесечие на тази година.

Недостигът на електроенергия в провинция Съчуан засегна и големите производители на автомобили и смартфони в Китай.

През уикенда официални данни показаха, че печалбите на китайските промишлени предприятия са намалели с 1,1% от януари до юли спрямо година по-рано.

Кризата на пазара на недвижими имоти в страната също се оказва сериозно предизвикателство за усилията на правителството да поддържа растежа на икономиката./БГНЕС