Биков: Когато доверието в изборите се наруши, демокрацията изчезва

Притеснително е внушението, че изборите могат да бъдат фалшифицирани. Те не са минали. Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков отговори на изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по промените в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Според Нинова ГЕРБ отказва да въведе изцяло машинното гласуване, въпреки промените в изборния закон през 2014 година, защото се готви на фалшифицира предстоящи през 2019 година вот.

„Това, което вие правите без никакви доказателства, граничи с атака срещу демократичния ред в страната“, обърна се Биков към опозицията.

„Ние трябва да бъдем много отговорни към изборния процес. Когато доверието в изборите бива нарушавано, тогава демокрацията изчезва, институциите са нелегитимни и обществото изпада в хаос. Така всички български граждани, на които говорите, започват да говорят зле“, каза още депутатът.

В изказването си той подчерта, че левицата акцентира на твърденията, че изборите може да бъдат фалшифицирани единствено от страх да не ги загуби. „Това може да върши работа на вашия конгрес след изборите, но това е удар срещу демократичните устои на българската държава“, смята Биков. /БГНЕС