Билд: Имаше ли кой да чуе Шолц пред празната асамблея на ООН?

Никой ли не се интересува какво има да каже нашият канцлер? По време на речта си в рамките на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк Олаф Шолц говори в почти празна зала, се казва в анализ на "Билд".


Канцлерът отправи призив към целия свят. Той призова за фундаментална реформа на Съвета за сигурност на ООН, най-важният орган на ООН. Шолц разкритикува факта, че Съветът за сигурност, в който постоянните членове са САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, не отразява света.

„Африка заслужава повече тежест, както и Азия и Латинска Америка“, каза Шолц. Въпреки че не призова изрично Германия да има постоянно място във висшия орган на ООН, той подчерта, че Германия е вторият по големина донор след САЩ.

Защо залата беше празна

Дори и да звучи странно, това е нещо обичайно на общите събрания. Канцлерът Ангела Меркел също говореше пред почти празна зала. Тя е наистина пълна само когато президентът на САЩ говори. С всички следващи говорители става все по-празно.

По време на годишния общ дебат на ООН всяка държава има право да изнесе 15-минутна реч. Редът е ясно регламентиран: Бразилия винаги е първа, следвана от президента на САЩ. След това продължава по сложен ключ на държавата.

Докато Байдън говори пред пълна зала, Шолц изнесе речта си, когато в нея не беше останал почти никой.

И въпреки всичко речите на ООН не остават нечути. Посолствата могат да гледат изказванията на живо в своите офиси. Дипломатите записват, оценяват и след това информират своите правителства кой и как се е позиционирал на световната сцена.

Държавните и правителствени ръководители, които идват в Ню Йорк, седят в залата само за кратко време. Те са там за встъпителната реч, обикновено с президента на САЩ и след това по време на собствената си реч. Те използват оставащото време, за да се срещнат с други висши политици за поверителни дискусии.

Същото беше и с Шолц. Маки Сал, президентът на Сенегал, изнесе реч преди него. Когато свърши, той се втурна към кулоарите. Шолц не направи нещо по-различно. Когато японският премиер Фумио Кишида зае катедрата, Шолц вече беше отвън.

Зеленски и Лавров влязоха в дуел от разстояние

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и външният министър на Русия Лавров си спретнаха дуел от разстояние в Съвета за сигурност: Когато Зеленски говореше, Лавров демонстративно стоеше настрана. Когато Лавров дойде да разпространява своите пропагандни лъжи и да обвини Запада за войната на Русия, Зеленски беше напуснал стаята.

Зеленски се оплака, че ООН може само да наблюдава безпомощно във война като тази в Украйна. Причина: Русия като постоянен член на Световния съвет за сигурност може да блокира всичко със своето вето. Украинският президент отбеляза, че „574 дни пълномащабна руска агресия означават 574 причини за промяна в тази зала“.

Той призова за разширяване на Съвета за сигурност и постоянно седалище на Берлин: „Германия се превърна в един от най-важните глобални гаранти за мир и сигурност.“

Канцлерът Шолц нападна Путин за престъпната му война. Той призова деспота на Кремъл да се съобрази с искането на ООН да изтегли войските си и по този начин да сложи край на войната. Шолц подчерта, че „нищо не звучи по-силно днес от мълчанието на Русия в отговор на този глобален призив за мир.“ /БГНЕС