Бивш посланик на САЩ: Лавров ме молеше за виза за съпругата на олигарх

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол обвини руския външен министър Сергей Лавров в лицемерие, предаде БГНЕС.


Макфол беше посланик от 2012 до 2014 г. в Москва по времето на администрацията на президента Барак Обама. Дипломатът сподели, че на една от последните си срещи с Лавров той го е помолил за услуга.

„Той ме молеше да дам американска виза на съпругата на руски олигарх, за да може тя да роди детето им в САЩ и да получи американско гражданство“, написа Макфол в социалната мрежа и добави: „Спомнете си за това лицемерие следващия път, когато прочетете нещо, което той казва“.

Интересен факт в биографията на руския външен министър е, че неговата дъщеря Екатерина също е родена в САЩ, когато той е на дипломатическа служба в тази страна през 80-те години на миналия век.

БГНЕС припомня, че преди да бъде назначен от администрацията на Обама за американски посланик в Москва, Макфол беше уважаван специалист по Русия. Той е завършил Станфордския университет, където по време на Студената война се намираше един от основните научни центрове за изучаване на Съветския съюз отвъд океана. През 1983 г. той е бил на специализация в Ленинградския, днес Санкт-петербургския държавен университет, който са завършили представителите на руския политически елит, включително президентът Владимир Путин.

В момента Макфол е професор по политически науки, директор на института "Фрийман Спогли" и старши научен сътрудник на Хувър в Станфордския университет. /БГНЕС