Бивш президент на Боливия заплашен от 30 години затвор за престъпления срещу човечеството

Бившият изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Анес може да получи максималния срок от 30 години лишаване от свобода за престъпления срещу човечеството, докато беше начело на страната след държавния преврат там.

Жанин Анес, бивш и.д. президент на Боливия

Информацията е разпространена от агенция Télam, която се позова на изявление на бившия външен министър Рохелио Майта.

„Трябва ясно да се разбере, че става въпрос за престъпление срещу човечеството, а за това е предвидено максимално наказания. Римският статут [на Международния наказателен съд] постановява, че деяния като масови убийства и репресии заслужават 30 години лишаване от свобода“, каза Майта.

Според него, разследването твърди, че Анес е причастна към престъпленията срещу човечеството и затова може да бъде осъдена на 30 години затвор.

Ден по-рано интердисциплинарна група от независими експерти на Междуамериканската комисия по правата на човека представи заключение, в което се отбелязва, че в резултат на военни и полицейски операции, извършени по заповед на правителството на Анес, са убити десетки цивилни, а много са били ранени. Според Майта, докладът ясно установява, че между 2019 и 2020 г. в градовете Сакаба, Кочабамба и Ел Алто са извършени престъпления срещу човечеството.

Бившата изпълняваща длъжността президент на Боливия бе задържана на 13 март във връзка с разследване по делото за държавен преврат, в рамките на което ѝ бе повдигнато обвинение в тероризъм, подстрекателство към метеж и заговор. Заедно с нея бяха арестувани няколко министри и бившите командващи на армията, на ВМС и ВВС. Анес, от своя страна, твърди, че е жертва на политическо преследване.

През ноември 2019 г. бившият президент на Боливия Ево Моралес подаде оставка на фона на подкрепяните от военните протести срещу неговото преизбиране. Анес, която тогава заемаше поста заместник-председател на Камарата на сенаторите, обяви, че поема поста държавен глава до провеждането на нови избори и назначи свой министерски съвет. През октомври 2020 г. се проведоха избори и за президент бе избран съратникът на Моралес Луис Арсе. /БГНЕС, ТАСС

Ла Пас / Боливия