България победи Иран след тайбрек и е близо до оставане в Лигата на нациите

Мъжкият национален тим по волейбол спечели ключов двубой срещу Иран с 3:2 (21:25, 25:21, 22:25, 25:22 15:11). От последно 16-то място "лъвовете" вече са на 12-та позиция и с огромен шанс да запазят мястото си в Лигата на нациите. До края на България остават мачове срещу Сърбия (събота) и САЩ (понеделник). Президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев веднага слезе на терена в Анахайм (САЩ), за да поздрави състезателите за успеха.

Двубоят бе изключително равностоен и премина през множество обрати, преди все пак играчите на Пламен Константинов да се поздравят с успеха. В първата част България имаше преднина от четири точки при 17:13, но допусна обрат, като иранците взеха 12 от следващите 16 разигравания, за да поведат в резултата. Във втория гейм "лъвовете" отново натрупаха преднина, която достигна 20:15, но този път не изпуснаха водачеството си и изравниха. В третата част родните волейболисти дръпнаха с 15:12, след което Иран влезе в силна серия и стигна до успех с 25:21. В четвъртия гейм отново България започна по-силно и поведе с 23:17, преди да затвори тази част с 25:22. Тайбрекът вървеше точка за точка в началото, но българските волейболисти се откъснаха при 8:6 и след това затвориха мача след 15:11, за да вземат много ценни две точки в битката за оставане във ВНЛ.

По този начин България записа първи успех в тайбрек при мъжете и жените в тазгодишното издание на надпреварата. За България това е втори успех в Лигата на нациите, като "лъвовете" имат и осем загуби. Играчите на Пламен Константинов имат осем точки и заемат 12-то място, изпреварвайки Германия, Канада, Куба и Китай. Последният в класирането ще играе турнир за оставане в Лигата. /БГНЕС