Блинкен: Съществуват възможности за гръцко-турски диалог

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази предпазлив оптимизъм, че гръцко-турските отношения могат да се подобрят, в интервю за гръцкия телевизионен канал „Mega” снощи.

Блинкен отклони въпросите, които го питаха директно за отговора на НАТО, ако Турция нападне Гърция, която е неин номинален съюзник в НАТО. Той също така заяви, че макар да е разговарял за напрежението между Гърция и Турция с турския си колега Мевлют Чавушоглу, не би било редно да разкрива съдържанието на разговорите им.

Преди двудневното си посещение в Гърция, в понеделник и вторник, Блинкен посети Турция. В интервюто той заяви, че в момента Турция е съсредоточена върху справянето с последиците от катастрофалните земетресения, като добави, че хората там са абсолютно изплашени, включително и от продължаващата сеизмична активност.

Блинкен отново изрази благодарността си за бързата помощ, която Гърция е оказала на Турция, но макар да каза, че "дипломацията на земетресенията" е полезна, той добави, че фактът, че и двете страни навлизат във фазата на предизборни кампании "усложнява нещата". Държавният секретар на САЩ допълни, че се надява Гърция и Турция да запазят сегашния по-спокоен климат в двустранните си отношения и че "може би" през следващите месеци, вероятно след изборите, ще намерят начин да започнат диалог, който ще помогне за разрешаването на дългогодишните спорове. Ако те успеят да намерят начин да разрешат тези спорове, биха могли да се появят "страхотни възможности" и за двете страни.

Очевидно е, че САЩ не биха желали нищо повече от това да видят хармонични отношения между Гърция и Турция, но старателно избягват да вземат страна в споровете, поне публично. На въпроса как Гърция и Турция биха могли да преодолеят различията си, Блинкен повтори обичайните фрази за "добрата воля" и "искрените намерения".

Неотдавнашните напрегнати моменти в американско-турските отношения и засиленото сътрудничество в областта на отбраната между Гърция и САЩ накараха турския президент Реджеп Тайип Ердоган да обвини САЩ в облагодетелстване на Гърция; той стигна и по-далеч, като заяви, че цялата военна дейност на САЩ в Гърция и броят на военните бази, които американците използват, са насочени срещу Турция, а не в подкрепа на Украйна.

Говорейки за Украйна, Блинкен похвали ранната подкрепа на Гърция за нападнатата страна и даде да се разбере, че очаква устойчивост на тази подкрепа, включително изпращането на оръжейни системи, да продължи.

На въпроса за подкрепата на САЩ и НАТО в случай на нахлуване в Гърция Блинкен беше много положителен, като се позова на член 5 от Договора за НАТО, който гарантира подкрепата на всички членове на НАТО за нахлула друга държава членка. Когато го попитаха какво ще се направи, ако Турция нападне Гърция, той смени темата, като заяви, че не може да отговори на хипотетичен въпрос. Но повтори позицията на САЩ, че трябва да се избягват провокативната реторика или действия, защото те могат да доведат до инцидент, дори и непреднамерен./БГНЕ