Bloomberg: Германското производство ще спадне с 65% без газ от "Северен поток"

Производството в Германия ще намалее рязко с 65% заради липсата на газ от газопровода "Северен поток". Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на изчисления на "Голдман Сакс".

„Ако Русия не пусне газ през „Северен поток“, тогава Германия няма да има други възможности, освен да премине към принудително ограничение на потреблението. Това от своя страна ще доведе до намаляване на производството с 65%“, твърдят анализатори.

Вчера в статия в германския вестник Handelsblatt бе съобщено, че рязкото покачване на цените и недостигът на енергийни ресурси ще доведат до намаляване на германския БВП, вълна от фалити и безработица в страната. Изданието, позовавайки се на доклад на анализатори от Института за световна икономика (IME), пише, че през 2023 г. БВП на Германия ще намалее в диапазона от 0,7% до 1,4%, което е спад с над €150 млрд. В същото време инфлацията ще се ускори до 8,7%, а разходите за енергия ще се повишат с 260 милиарда евро.

Германският вносител на газ Uniper призна, че Германия все пак ще обмисли въпроса за нормиране на потреблението на природен газ след решението на Русия да спре доставките по газопровода "Северен поток"./БГНЕС