БНБ на 142 години

На 6 юни 2021 г. се навършват 142 години от първата парична операция на Българската народна банка. Дейността на БНБ започва на тази дата през 1879 г. с „внасянето на една сума в размер на 8 687 043 лева, от които 2 000 000 лв. за капитал и резервен фонд, а остатъкът за безсрочен безлихвен влог. Още същия ден е била извършена първата операция от 1500 лв. срещу залог.“

Организаторите са всели всички противоепидемични мерки, а движението на посетителите между отделните щандове е организирано еднопосочно. Плащането пък е изцяло безкешове, без пари в брой. Клиентите могат да избират дали да платят банкова карта или през избран мобилен портфейл на телефона.

Подбраните са специалитети от цял свят, които могат да задоволят и най-капризния вкус. Има богат избор както за любителите на месото, така и за веганите.

Използват се съставки от различни кътчета на света – Мексико, САЩ, Италия, Франция и много други страни. Азиатската кухня също има свои представители.

През годините са се наложили няколко любими ястия на посетителите - охлюви по бургундски, жабешки бутчета, гьоза, споделят организаторите. Всички те и сега са там, но има и много дебютанти.

Широк избор от крафт бири, коктейли, уиски и екзотични аперитиви пък поддържат настроението на всички.

За по-любопитните има организирани и кратки майсторски класове, на които да вникнат в тънкостите на вкусната храна. /БГНЕС