Болтън: Бъде ли преизбран, Тръмп може да изтегли САЩ от НАТО

Бившият съветник на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън смята, че Доналд Тръмп, ако бъде преизбран за втори мандат, може да изтегли САЩ от НАТО. Той изрази това мнение в интервю, публикувано от германския вестник „Ханделсблат“.

"Само шепа републиканци одобряват напускането на НАТО. Но ако той [Тръмп] спечели, тази бариера може да бъде преодоляна", каза Болтън. "Кой знае какво ще прави през втория мандат?", зададе въпрос бившият помощник на президента на Съединените щати.

Болтън посъветва ЕС, ако Тръмп спечели изборите на 3 ноември, да поддържа дипломатически отношения с Вашингтон най-вече чрез Конгреса. "Камарата на представителите и Сенатът могат да се противопоставят на президента. Ако става дума за изтегляне от НАТО или изтегляне на значителна част от войските от Европа, той може да се изправи срещу силна опозиция както от демократите, така и от републиканците", каза той. "В тази връзка европейците трябва да бъдат посъветвани да се обърнат към Конгреса", добави бивш помощник на Тръмп.

В същото време Болтън смята, че проучванията на общественото мнение, според които най-вероятният кандидат за президентските избори от Демократическата партия Джо Байдън изпреварва Тръмп, все още не говорят нищо. "Способността на Демократическата партия да загуби избори никога не бива да се подценява", каза Болтън.

По-рано той представи в книгата си „Стаята, където стова се срлучи“ подробности за процеса на създаване на политики в Белия дом за период от година и половина. 71-годишният политик, известен с изключително консервативните си възгледи, предостави 592 страници поглед зад кулисите на факторите, формиращи външната политика на администрацията на Доналд Тръмп и отношенията му с лидери на други страни./БГНЕС