Борис Джонсън спечели вота на недоверие, остава премиер

Британският премиер Борис Джонсън ще остане на поста си, след като оцеля при вота на недоверие, иницииран от собствените му депутати от Консервативната партия. Вотът бе логичен епизод след поредица от скандали, които разклатиха доверието в Джонсън и като премиер, и като лидер на партията.

Малко повече от две години след като спечели убедителна победа на изборите в страната, премиерът отново доказа способността си да избягва "горещите картофи", за да запази поста си.

Скандалът "Партигейт", който бе и причина за днешния вот, и в който Ковид-ограниченията на страната, наложени от самия Джонсън, бяха брутално нарушени с провеждането на партита в премиерския офис, драстично отслабиха доверието в премиера. С партито на Даунинг стрийт 10 Джонсън стана първият премиер в Обединеното кралство, нарушил закона.

211 депутати подкрепиха Джонсън, 148 гласуваха против него.

57-годишният Джонсън се нуждаеше от подкрепата на 180 депутати, за да оцелее на поста при гласуването. Това е 50% плюс 1 глас от общо 359-те консерватори в парламента.

Резултатът от тайния вот обяви сър Греъм Брейди. Председателят на "Комитет 1922" обаче заяви пред събралите се депутати: "Мога да заявя, че въпреки резултата, партията няма доверие в министър-председателя".

Ако Джонсън бе загубил вота на недоверие, това щеше да е краят на политическата му кариера. Предходните лидери на Консерваторите - Маргарет Тачър и Тереза ​​Мей в крайна сметка подадоха оставки, въпреки че спечелиха гласовете на собствените си депутати. Двете напуснаха поста с мотива, че въпреки вътрешнопартийната си победа, те са нанесли непоправими щети на британския премиерски пост, пише АФП.

Джонсън категорично отказа да подаде оставка заради "Партигейт". В опит да възвърне доверието на британците, Джонсън отбеляза направеното по Брекзит, работата на правителството в борба с пандемията, и светкавичната подкрепа на Великобритания за Украйна във войната срещу Русия.

Източник на АФП твърди, че в речта си Джонсън дори е обещал намаляване на данъците, тъй като Великобритания се бори с най-тежката си икономическа криза и висока инфлация.

"Партигейт" ще остави отпечатък и върху резултатите от два частични избора този месец, в които консерваторите очакват загуби./БГНЕС