Борисов: От днес пълна диверсификация

Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ. Правим огромни инвестиции в енергийната сфера, за да бъдем геостратегическа държава, да можем да транзитираме всякакъв газ през 100% българска инфраструктура и да има пълна диверсификация за поколения напред. Това заяви министър-председателят Бойко Борсов, който днес посети модернизираната компресорна станция „Петрич“.

Борисов се запозна с модернизацията на газопреносната мрежа с Гърция, която е от критична важност за доставката на азербайджански природен газ, предаде репортер на БГНЕС. Заедно с премиера по време на инспекцията, която се състоя в първия ден от новата 2021 г., бяха министрите на енергетиката и финансите Теменужка Петкова и Кирил Ананиев, а също така и посланикът на Азербайджан у нас Н.Пр. Наргиз Гурбанова. На събитието присъстваха официални представители на компаниите „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“.

„Поколения политици искаха да се направят реверсивните връзки, но не знаеха как... Близо 400 милиона лева струва тази инвестиция, за да бъдем геостратегическа държава, която да може да транзитира всякакъв газ, а от вчера и днес вече и азерски газ“, заяви премиерът и посочи новите компресорни станции.

Борисов припомни, че ще получаваме по 1 млрд. куб.м. азерски газ и се надява да се договорим с Баку за допълнителни количества, които да бъдат доставени на страната ни. Той заяви, че след инспекцията ще има разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

„Когато някъде към лятото стане готова газовата връзка с Гърция, „Балкански поток“ работи, компресорите се подменят с най-добрите американско производство. От днес можем да кажем, това е пълна диверсификация“, подчерта Борисов.

Посланичката на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова определи като исторически момент днешния ден. „Това е мечта на много българи, която се радвам, че успяхме да реализираме“, изтъкна от своя страна министър Теменужка Петкова. „Много хора има с идеи, желание, амбиции, но с възможности, които да направят това, което е направено, досега не е имало. Претенденти много, но никой не го е направил. Не е било правено, защото не е лесно. Изискват се усилия, политическа воля и умения. Всички интерконектори са направени по време на нашето управление“, напомни премиерът Борисов. Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов припомни, че формулата с „Газпром“ бе предоговорена и бяха възстановени над 200 млн. лв. на българските потребители. Заработи газовата борса и вече се търгуват количества, което е голяма стъпка в либерализацията на природен газ. „Доставките от Азербайджан също са значимо събитие и голям успех“, категоричен беше Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов напомни, че първите количества природен газ от Азербайджан за България са резултат от сключения договор между „Булгаргаз“ и азербайджанската държавна нефтена компания SOCAR. От 31.12.2020 г. до 1 октомври 2021 г. доставките ще се реализират по временен маршрут до входен пункт Кулата – Сидирокастро на българската газопреносна мрежа, след което с изграждането на интерконектора Гърция-България доставките ще продължат по точката на свързване между TAP и IGB – Комотини, Гърция. Премиерът Борисов и министър Петкова направиха оглед на напредъка на строително-монтажните работи на площадката за модернизация на КС „Петрич“, които следва да приключат в началото на настоящата година. Дейностите са част от мащабния проект за модернизация на компресорните станции от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз”. В рамките на първия етап на проекта на КС „Петрич“ беше монтиран един газотурбокомпресорен агрегат, производство на американската компания Solar Turbines и отговарящ на екологичните стандарти. През втория етап от модернизацията на КС „Петрич“ ще бъде монтиран и втори агрегат. Модернизираните компресорните станции позволяват значително да бъде увеличен капацитетът на точката на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро. /БГНЕС