Борисов: Правителството нищо не прави срещу Лукойл - петролът същият, а цените в небесата

Вложихме много енергия да не ни изхвърлят от газовата карта. Когато строяхме връзките с Гърция, Румъния, Турция, имаше голяма съпротива на лобитата, на нас не оставаше нищо, освен да плащаме. Тогава направихме най-мощната компресорна система на Балканите, 80% е ваша, заяви в Добрич лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС.

От всички Балкани най-добрите американски компресори, цяла България разпръснати реверсивни могат да тласкат газа във всички посоки и го правят и в момента, подчерта Борисов. Много пъти историята си прави шеги, най-големите ни критици сега върху построеното от нас, слагат 20 лева на мегаватчас, което прави над 2 млрд. на година. И това е 100% собственост на българите, каза Борисов. Не допуснах никой да вземе проценти от вас, да вземе комисионни, цялото трасе, фирмите, които го обслужват Булгаргаз и Булгартрансгаз са 100% държавни, това е най-печелившото предприятие, правено в България за всички времена, отбеляза Борисов. И добави, че „при всички случаи построеното от вас, които сте ме изпратили за премиер, ви носи по 3 млрд. на година“.

България е на газовата карта и в момента всички зависят от нея – турци, сърби, словаци, унгарци, румънци, гърци, македонци. Имаме могъщ инструмент, създаден от вас, от българите, подчерта още Борисов.

Утре ще имаме среща парламентарните групи за Лукойл. Прокрадва се тенденция, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата. Вече години откакто имаме дерогация, поевтиня ли ви нафтата, бензинът? Или расте непрекъснато? С какво ни плашат, стигаше 4 лева по едно време при положение, че руският петрол „урал“ е освободен от България и влиза до ден днешен в рафинерията и България е направила да е защитен руският петрол, не ние, а други. И сега страх, че ние ще предложим след седмица да няма дерогация. Към газа всички сме единни, слагаме такси, прави впечатление как месеци наред нашето правителство нищо не прави срещу Лукойл. Петролът същият, цените в небесата пак на нафтата и бензина. От газа българите ще печелите по 3 млрд. лева, а от Лукойл досега от вашите джобове са излезли 3 млрд. долара. С какво ни плашат, попита Борисов.

По повод думите на Кирил Петков, че правителството се справя добре със земеделците и миньорите, Борисов каза: Делян Пеевски беше моторът да се подпише споразумението с миньорите.

Когато имат зор, ние заставаме до тях, когато имат успехи, те са си самодостатъчни. Това е горе долу тактиката, няма лошо, но когато се правят правилните неща, а ние правим правилните неща за хората, заяви Борисов. /БГНЕС