Борисов: Влизането ни в ERM II е исторически акт, който ни дава тежест

„Исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на Българи”. Така управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев коментира новината за приемането на страната но във валутния механизъм ERM II, предаде репортер на БГНЕС.

На извънреден брифинг в Министерския съвет Радев заяви, че приемането на в Банковия съюз е исторически акт, „който придава тежест на нашата страна”.

„Тази тежест надхвърля размера на нашата икономика”, категоричен е той.

Специални благодарности за усилията управителят на БНБ отправи към премиерът Бойко Борисов.

„Премиерът беше на висотата на историческите изискванията”, каза Димитър Радев.

"Интеграцията на страната ни в Еврозоната свързва икономиките на държавите-членки по начин, по който дава безспорни икономически, но и цивилизационни предимства. Свързваме нашата кръвоносна система с най-силните системи в света, това е задължително за успехите на нашето общество в бъдеще". Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредния брифинг.

"Участието в Еврозоната изисква постоянни усилия от нас – реформи, които ни издигат на все по-високо ниво до нивото на богатите държави от ЕС. Днес бих искал да заявя, че когато българските инситуции и общество се обединят около една цел, то това може да бъде успешно.

Благодаря на институциите, партиите и НС, който промени над 15 закона, за да постигнем изискванията на банковия съюз. Присъединяването към Еврозоната ще доведат до такова икономическо развитие, каквото имат останалите държави, които участват в механизма.

Това, че получихме доверието на останалите страни, ни кара да сме увдерени, че в следващото десетилетие ще имаме икономическо развитие, което гражданите заслужават", допълни финансовият министър Владислав Горанов.

От своя страна премиерът Борисов благодари на Кристин Лагард, както и на целия екип, който е подготвил членството на България в механизма. "Не мога да пропусна и канцлера Меркел, с която седяхме по време на председателството след вечерята на целия Европейски съвет, на който бяха всички президенти - никой не си изпрати заместник. Тогава, когато след вечерята седнахме с финансовия министър и гостите ни, и разговаряхме за това кое ни е най-големият приоритет. Казах - Еврозоната, защото когато си член на банковия съюз, където са всичките бели държави, и банковата система е под мониторинг. Никой не може да прави финансови измами, да тегли кешове и прочие. Няма страх и за банките, защото всички работят вече по правилана на белите държави и ЕС стои зад гърба им. Надявам се и нашите съседи в Румъния скоро също да станат членове на механизма. И в същото време не се радваме - на тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. След по-малко от година нито аз ще съм, нито той. Днес трябваше да сме заедно, цяла Европа в момента гърми, че българските банки са при белите държави. А ние цял ден се опитваме да покажем колко се мразим", съобщи още премиерът. /БГНЕС