Божиите чудеса на Гергьовден в село Габрово не свършват

Чудесата Божий не свършват в храма „Свети Георги“ в благоевградското гранично село Габрово, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Най-голямото чудо е, че се ражда син на ктитора, по чиято инициатива започва градежът на черквата, естествено кръстили го Георги.

Храмът край границата, разположен на едно прекрасно място край река Габровска, днес навършва скромните три години.

„Всичко това, което виждате сега тук, се случи преди 3 години след мое посещение в Света гора“, разказа Борислав Ханджийски.

Старата черква, намираща се на това място е била опожарена от турците и затрупана.

„С мои приятели за осем месеца изкопахме основите, след това само за десет дни майсторите от гърменското Горно Дряново я иззидаха, което си е чудо“, каза пред БГНЕС ктиторът.

А чудесата продължават след старта на възстановяването на храма, който е трети в село Габрово.

„Най-голямото чудо е, че ни се роди син след 15 години ходене по мъките и прогнозите на лекарите, че със съпругата ми никога няма да имаме деца“, припомня си Борислав.

На четвъртия месец след започване на възстановяването, съпругата му Светлана забременяла, а трябвало да роди на Гергьовден. Синът се появил седмица по-рано, на рождения ден на бащата.

„Всичко тук стана не благодарение на мен и приятелите ми, а на Бог, а както казват старите хора без него и камък не се помръдва“, категоричен е Борислав Ханджийски.

„Нека Свети Георги да помага на всички, пожелавам на всички гости да бъдат живи и здрави“, завърши разказа си за божиите чудеса Ханджийски.

Синът му Георги днес запали свещичка пред храма.

Заради постния петък курбанът е боб чорба, а на скарата се печеше риба.

Гостите заприиждаха още преди обяд, за да се настанят под навеса или на масите върху поляната на това прекрасно място.

Тук, край храма през есента на миналата година служебният тогава премиер Стефан Янев и директорът на пожарната главен комисар Николай Николов присъстваха на курбана и поздравиха огнеборците от Благоевград, гасили огромния пожар в Северна Македония.

В село Габрово има още два храма - на „Св. Йоан Рилски“ и „Св. Харалампий“. Последният е параклис, изграден на един връх в началото на селото. Според легендата в основата на върха има затрупана от местните хора черква, за да не бъде опожарена от поробителите.

И до днес, на Св. Богородица и в деня на защитника и покровителя на пчеларите, от недрата на земята се чува биенето камбаните на заритата черква. Което е поредното чудо в село Габрово, намиращо се на 5 км по въздушна линия от границата с РСМ. /БГНЕС