Отец Спас: Без Възкресение вярата ни ще е празна

Възкресение Христово е короната на всички православни празници. Чрез него Христос ни дава възможност да спасим душите си. Това заяви в интервю за БГНЕС протойерей Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“ в София.

 

Без Възкресение вярата ни ще е празна

 

„Възкресение Христово е най-големият християнски празник. Както е казал Свети Апостол Павел, ако нямаше Възкресение и вярата ни щеше да е празна“, заяви отец Спас.

Той подчерта, че не трябва да омаловажаваме и останалите християнски празници, на първо място Рождество Христово, защото, ако „Христос не се беше родил, също нямаше да имаме спасение на душите и щяхме все още да го очакваме“.

По време на вечерното богослужение дверите на иконостаса се свалят. Те са символ на широко отворените двери на рая. Това продължава през цялата Светла седмица до Томина неделя.

 

Възкресението не трябва да се бърка с Нова година

 

Отец Спас обърна внимание на една много често допускана грешка от миряните, които очакват Възкресението и се държат на него сякаш посрещат Нова година. Всъщност истинският празник започва след като си кажем „Христос воскресе!“, но за съжаление много малко хора остават в храма, за да чуят службата, която продължава около два часа.

„За огромно наше съжаление като духовници множеството точно тогава си е тръгнало и има много малко хора в храма. Трябва да знаем, че именно на Възкресение Христово трябва да бъдем на службата, в църквата“, заяви отец Спас.

Храмът е корабът на спасението. „Ако си в житейското море и ако си без плавателен съд там, шансът да загубиш живота си е огромен. В житейското море без кораба на спасението – храма, където трябва да се събираме на Богослужба, бихме загинали в живота и бихме погубили душите си“, каза отец Спас.

Оставайки до края на службата ние още веднъж засвидетелстваме, че Христос е възкръснал, засвидетелстваме всички негови чудеса, които е извършил в нашия живот. И да не забравяме, че „трябва да благодарим винаги, когато ни помага“.

 

Да посрещнем празника подобаващо

 

Трапезата не трябва да се изключва от празника, но трябва да бъде след него.

„Нека трапезата да не бъде на самия празник, защото твърде много снишаваме празника и се превръщаме в първобитни хора, които просто се стараят да се нахранят. Сега Възкресение Христово и Гергьовден се празнуват един след друг и за някои може дори да е удобно да направят една обща трапеза за двата дни. Трябва да посрещаме празника подобаващо, а това се случва в храма“, подчерта духовникът.

 

Отец Спас пожела на православните християни Възкресението на Христа да просветли техните сърца и вяра. „Ако нямаме вяра, нищо не сме. Когато човек загуби вярата, губи всичко. Не трябва да губим никога вярата в Бога, защото знаем, че той твори чудеса и ще просветли сърцата ни. Да благодарим ежедневно на Бога за всичко, което твори в нашия живот“, заяви отец Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“, намираща се в столичния квартал „Лагера“. /БГНЕС