Божилов: Ако дадем самолети на Киев, ще останем без защита

Ако дадем българските бойни самолети на Украйна, това означава да останем без способности. Ние задължително трябва да имаме самолети, защото България е външна граница. Това заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов.

Българската авиация не е приземена, категорично заяви той пред БНТ.

Според него за България е много важно да има авиация, защото охраната на въздушното пространство изисква това.

„Трябва да поддържаме нашата авиация. Нашите самолети са стари, тяхната поддръжка ставаше в Русия. Сега в тази обстановка това не е възможно. Изправени сме пред дилема“, каза Божилов.

Божилов опроверга слуховете, че България може въобще да не получи изтребителите Ф-16 Блок 70 от САЩ, които вече сме платили.

„Американските самолети ще дойдат през 2025 г. Забавянето се случи заради ковид кризата, която разруши веригите на доставки“, каза заместник-министърът на отбраната.

На въпрос дали е лицемерна позицията на България за Украйна, той заяви: „България има ясна позиция в рамките на ЕС и НАТО, която осъжда агресията на Русия. Нашият национален интерес е договореностите да се изпълняват“.

Според него единственият начин, за да се спре войната в Украйна е Русия да се изтегли. В противен случай войната ще бъде дълга. „Русия трябва да се върне към принципите на международното право. Всичко друго вещае дълготрайна нестабилност в региона“, посочи Божилов.

Той подчерта, че министерството на отбраната ще направи всичко възможно, за да изпълни решението на Народното събрание за ремонта на украинската бойна техника.

„В България е изградена най-голямата система за ремонт на бронетанкова техника още от времето на Варшавския договор. Това са 7 завода на ТЕРЕМ. Те са ремонтни заводи, които не произвеждат боеприпаси. Там и в момента се ремонтират и модернизират българските танкове“, заяви Божилов, подчертавайки, че България има капацитет.

Той съобщи, че от следващата седмица у нас идват украински специалисти, с които ние ще обсъдим какво ще се ремонтира.

„Оръжие за Украйна от България не се транспортира“, категоричен бе Йордан Божилов. /БГНЕС