Бреговата охрана на Италия се бори да спаси хиляди мигранти в морето

Италианската брегова охрана съобщи, че се опитва да спаси още 1200 мигранти на борда на две лодки в Средиземно море, след като вече е помогнала на около 2000 души през уикенда, предаде АФП.

Продължава спасяването на около 800 мигранти на борда на претоварена рибарска лодка, заяви бреговата охрана.

Лодката се намира в италиански води на повече от 120 мили (190 км) югоизточно от Сиракуза, в Сицилия.

Операцията - с участието на три патрулни лодки и един търговски кораб, всички координирани от кораба на бреговата охрана "Nave Peluso" - Е описана като "сложна".

Втори риболовен кораб, превозващ 400 мигранти и също намиращ се в италиански води, е бил прехванат от кораба на бреговата охрана "Diciotti" на 170 мили югоизточно от Капо Пасеро, в най-южния край на Сицилия.

Два търговски кораба помагат за спасяването му, съобщи бреговата охрана.

Горещата телефонна линия "Алармен телефон", използвана от бедстващи мигранти, заяви в Туитър, че хората на борда са "в паника".

Според една жена на борда на лодката, която е тръгнала от Либия, капитанът липсва, а няколко души се нуждаят от медицинска помощ, включително дете, бременна жена и инвалид.

Трима бедстващи са скочили зад борда, а един е изпаднал в безсъзнание, пише тя.

Бреговата охрана заяви, че освен текущите операции от петък насам са спасени около 2000 души в "голям брой операции".

През последните дни хиляди мигранти достигнаха бреговете на Италия, особено на остров Лампедуза, след като предприеха опасното пътуване на борда на крехки плавателни съдове от Северна Африка.

Вчера германската група за помощ „ResQship“ съобщи, че най-малко двама мигранти са загинали, а около 20 други са изчезнали, след като корабът им е потънал през нощта от събота срещу неделя, след като е напуснал Тунис.

Според организацията, нейният кораб е спасил 22 души от потъналия плавателен съд и ги е отвел в Лампедуза, подпомогнат от "доброто сътрудничество" с италианската брегова охрана.

По данни на вътрешното министерство от началото на годината в Италия са пристигнали над 14 000 мигранти - значително повече от 5300-те за същия период през 2022 г., както и 4300-те през 2021 г. /БГНЕС