Британски войници се вдигат на щурм срещу недостига на горива

Опашки от чакащи да заредят колите си с гориво продължават да се вият пред много бензиностанции във Великобритания.

Военнослужещи от британската армия от понеделник ще бъдат задействани в разрешаването на продължаващата криза с горивата в страната и ще започнат да доставят бензин в бензиностанциите. Това се посочва в изявление, публикувано в петък вечерта от правителството на Обединеното кралство.

"Докато ситуацията се стабилизира, нашите въоръжени сили ще бъдат включени, за да запълнят свободните работни места и да предотвратят блокирането на страната. Те ще подпомагат индустрията, като доставят бензин до бензиностанциите", каза шефът на Министерството на отбраната на кралството Бен Уолъс , чиито думи са цитирани в документа.

През уикенда 200 военни шофьори ще бъдат мобилизирани и разположени в различни части на страната, те ще започнат да доставят гориво от началото на следващата седмица, според канцлера на херцогството на Ланкастър (министър на специалните задачи) Стив Баркли. Властите подчертават, че запасите от горива в страната остават високи, а проблемите с доставката на бензин до бензиностанциите постепенно ще се решават след намаленото предлагане, което възникна миналата седмица.

В същото време, според Асоциацията на търговците на горива, бензин все още липсваше в петък на 26% от бензиностанциите във Великобритания, а само един вид гориво можеше да се намери на 27% от бензиностанциите. Правителството информира също, че 300 чуждестранни шофьори на цистерни спешно ще получат през следващите дни специални визи, които ще им позволят да работят във Великобритания до март 2022 г. Правителството също обяви решението си да удължи с два месеца действието на спешните работни визи, които ще могат да получат още 4700 шофьори на тежкотоварни автомобили от чужбина. Британските власти също ще улеснят влизането на 5500 домашни птици в страната поради опасения, че Великобритания няма да има достатъчно пуйки за Коледа. В същото време ръководството на страната настоява, че поканата на чуждестранна работна ръка е временно решение и британските работодатели ще трябва да решат дългосрочния проблем с недостига на персонал, като наемат поданици на кралството. /БГНЕС