Броят на жертвите на горския пожар в Чили достигна 122

Броят на жертвите на бушуващия горски пожар в Чили достигна 122. В страната започна двудневен национален траур, като издирването на изчезналите продължава.


Улиците са осеяни с овъглени автомобили, отломки и пепел, след като пламъците обхванаха претъпкани квартали на хълмове в крайбрежния регион Валпараисо в третия по смъртност горски пожар в света през този век, предаде АФП.

В курортния град Вина дел Мар, един от най-тежко засегнатите райони, доброволци донесоха вода, дрехи и храна, като същевременно използваха лопати и метли, за да помогнат в почистването.

Огънят погълна къщи и автомобили, чиито изгорели корпуси сега са разхвърляни по улиците - все още не е ясно дали са били паркирани и изоставени, или в тях е имало хора, които са се опитвали да избягат от тесните улици на хълмовете.

На 5 февруари държавната агенция по съдебна медицина съобщи, че броят на загиналите е 122, като само 32 от жертвите са идентифицирани.


Повечето от загиналите са във Вина дел Мар, популярен туристически район, известен с плажовете и ботаническите си градини.

Кметът на града, Макарена Рипамонти, заяви пред репортери, че "190 души все още са в неизвестност" в града, където 20 000 души са засегнати от пожарите.

Властите възобновиха полицейския час между 21:00 и 5:00 ч., за да улеснят почистването и работата на съдебните служби./БГНЕС