Бронзов медал за ансамбъла на България от Световното в Баку

Българският ансамбъл по художествена гимнастика, в състав Симона Дянкова, Лаура Траат, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, грабна бронза на Световното в Баку.

Нашите момичета от ансамбъла могат да са горди с представянето си, след като грабнаха бронза на Световното в Баку.

Нашите грации влизат в утрешните два финала на отделните уреди с две втори по сила оценки. Златото отиде за Русия (в състав Евгения Леванова, Анастасия Максимова, Анжелика Стубайло, Мария Толкачева и Анастасия Шишмакова), а среброто при Япония (в състав Рие Мацубара, Саюри Сугимото, Аюка Сузуки, Сакура Ношитани и Коко Йокота). Българките представиха две красиви съчетания без сериозни грешки в азербайджанската столица. Те се движеха втори след Япония във временното класиране на многобоя с общ сбор 58,000 (28,800 на три обръча и два чифта бухалки и 29,200 на пет топки). За по-сложното съчетание с топки, за което нашите момичета получиха 20,500 за трудност и 8,700 за изпълнение, от родния щаб подадоха контестация за оценката, но тя не беше уважена и резултатът им остана същият.

Рускините изпревариха конкуренцията с историческа оценка 30,00 за второто си съчетание - на топки. Оценката обаче изглеждаше пресилена на фона на показаното и породи нови дискусии за съдийството в гимнастиката. Миналогодишните световни шампионки грабнаха титлата с общ сбор от 58,700 (28,700 на обръчи и бухалки и 30,000 на топки), а българките останаха трети.Япония зае второто място с 58,200 (29,000 и 29,200) точки. С трето си място в Баку, Азербайджан националките повториха постижението си от последния световен шампионат преди година в София. Те вече си бяха осигурили олимпийска квота. В неделя предстоят двата финала на отделните уреди. /БГНЕС