БСП: След Апартаментгейт, идва ли Магистралагейт

След „Апартаментгейт“ идва ли време за „Магистралагейт“. Този въпрос зададе зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, предаде репортер на БГНЕС. Свиленски обяви, че Европейската сметна палата е разпоредила да се провери качеството на магистрали и пътища, изградени с европейски средства.

„На прага на европейските избори, само 10-ина дни преди тях, ГЕРБ получава нов европейски шамар. Този път от Европейската сметна палата“, заяви Свиленски и припомни, че през 2017 г. БСП е внесла сигнали в Прокуратурата за съмнение при разходването на средствата за пътища и магистрали, както и за качеството на построените пътища. Той добави, че през 2018 и 2019 г., до днес, са внесли три писма в Агенция „Пътна инфраструктура“ с искане да проверят 46 места, които според специалисти, са опасни и създават опасност за гражданите.

„Преди 2-3 дни получихме писмен отговор от АПИ, в който ни се обясняват, че трябва да изчакаме още няколко седмици, вероятно до края на кампанията, за да съдействат за проверката, която иска Елена Йонева и БСП. Само че Европейската сметна палата няма да ги чака. Проверка ще има“, заяви Свиленски и добави, че съвсем скоро българското общество ще разбере защо пътищата са некачествени и скъпи, а апартаментите на управляващите евтини.

Председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски каза, че премиерът Бойко Борисов трябва да се оттегли от поста министър-председател до европейките избори, тъй като е председател на предизборния щаб на голямата коалиция и защото използва държавен ресурс за водене на предизборна кампания.

„Във връзка с това внасяме сигнал до ЦИК и до СЕМ за вземане на отношение по този въпрос. До ЦИК затова, че Борисов е в конфликт на интереси. А до СЕМ за това, че българските медии отразяват неговите посещения, които са предизборна кампания“, обяви Свиленски и добави, че политиката на ГЕРБ по усвояване на европейските средства отдалечават България от ЕС.

Той посочи още, че последното предизборно посещение на Борисов е било направено днес в ямболска област. Секретарят на ПГ на „БСП за България“ от 31-ви Многомандатен избирателен район - Ямбол Кристиан Вигенин даде повече информация по случая, който е от 2012 г.

"През 2012 г. кабинетът „Борисов 1“ обещава новата болница в Ямбол да влезе в експлоатация през март 2014 г. Нищо не се случва. През 2015 г. кабинетът „Борисов 2“ обещава новата болница в Ямбол да бъде завършена до една година и половина, т.е. 2017 г. Нищо не се случва. 2017 г. предизборно Борисов обещава в Ямбол 12 млн. за доизграждане на новата болница в Ямбол - пак нищо не се случва. Нещо повече преди половин година с гласуване при приемането на бюджета за 2019 г. ГЕРБ отхвърля с 57 гласа „против" и 5 "въздържали се" в бюджета за тази година да бъдат вкарани като целеви, инвестиционен, капиталов разход в Министерство на здравеопазване обещаните 12 млн.“, уточни Вигенин и добави, че днес Борисов е обещал 27 млн. лв. за доизграждане на новата болница, като срокът пак е една година и половина.

Вигенин попита защо тези средства се удвояват и дали това не е част от политиката на ГЕРБ. Той зададе и още един въпрос - дали е трябвало Цветан Цветанов да си купи апартамент с личен асансьор, за да получат най-после ямболци болница с асансьор и да не се налага да носят на ръце своите болни.

„На фона на всичко това бившият комунист Борисов, обграден с бивши комунисти заявява в Ямбол, че по-нахално от комунист няма. Това вече е диагноза“, коментира Вигенин.

Попитан как ще коментира визитата на папа Франциск в София, от БСП заявиха, че това не е тема на пресконференцията. Според тях те не трябва да коментират това посещение. Според тях опитът на премиера Борисов да използва посещението на папата за личен пиар, няма да се получи. /БГНЕС