Бунтовниците хути отново стреляха по търговски кораби в Червено море

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути са изстреляли късно вечерта на 2 януари две ракети по търговски кораби, пътуващи в Червено море близо до стратегическия проток Баб ел-Мандеб, съобщиха американските военни след доклад на британската агенция за морска сигурност UKMTO.

Първоначално Maritime Trade Operations съобщи за експлозии в близост до товарен кораб, плаващ между бреговете на Еритрея и Йемен.

"Капитанът съобщава, че няма щети по кораба и екипажът се намира в безопасност към момента", се казва в кратко съобщение на агенцията, управлявана от британския Кралски флот.

По-късно Централното командване на САЩ съобщи, че бунтовниците хути са изстреляли две противокорабни балистични ракети в южната част на Червено море, където е имало множество търговски кораби, но "никой от тях не е съобщил за щети".

"Тези незаконни действия застрашиха живота на десетки невинни моряци и продължават да нарушават свободното движение на международната търговия", заяви ЦЕНТКОМ на X, преди това в Twitter, като добави, че това е 24-ата ата атака срещу търговското корабоплаване в района от 19 ноември насам.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес заседание относно поддържането на международния мир и сигурност, на което според френски дипломати ще бъде разгледан въпросът за нападенията на хутите в Червено море.

През последните седмици бунтовниците хути нанесоха множество удари с безпилотни самолети и ракети, насочени срещу търговски кораби, преминаващи през Червено море и пролива Баб ел-Мандеб, който свързва Червено море с Аденския залив.

Хутите са солидарни с палестинците в Газа, където Израел се бори с бойците на Хамас.

Групировката контролира йеменската столица Сана и голяма част от черноморското крайбрежие на страната, те предупредиха, че ще атакуват кораби, плаващи в Червено море, които имат връзки с Израел.

Няколко ракети и безпилотни самолети бяха свалени от военни кораби на САЩ, Франция и Великобритания, които патрулират в района.

По данни на Пентагона хутите са извършили десетки нападения с дронове и ракети, като са атакували дузина търговски кораби.

Нападенията застрашават транзитния маршрут, по който се осъществява до 12 % от световната търговия, което накара САЩ да създадат многонационална военноморска оперативна група за защита на корабоплаването в Червено море./БГНЕС